Italiens kongefamilie på indkøbstur i Allerød

De er blevet kaldt den kongefamilie, som Italien ikke har. Men Agnelli-familiens magt er svundet i takt med, at Fiat er blevet mindre italiensk.

»Fiat har en meget lang historie, og den er en stor motor i industrialiseringen af Italien. Det har været den største privatejede virksomhed op gennem det tyvende århundrede. Men Agnelli-familien var måske tidligere en større magtfaktor i Italien, blandt andet fordi Fiat i dag har ændret karakter efter opkøbet af Chrysler,« siger Gert Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEOFF ROBINS

Fiat, Ferrari, Alfa Romeo og fodboldklubben Juventus. Danske Welltec kommer i fint selskab, når Exor – investeringsselskabet som den italienske Agnelli-familie kontrollerer – kan lægge en aktiepost i det danske selskab til striben af deres mange fashionable investeringer.

Exor sidder på ca. 29 pct. af aktierne i det, som i dag hedder Fiat Chrysler Automobiles. Virksomheden, der blev skabt, da Fiat i 2009 overtog den dengang kriseramte amerikanske Chrysler-koncernen, beskæftiger tæt på en kvart million mennersker over hele kloden.

Koncernen består af en række kendte bilmærker som Ferrari, Alfa Romeo, Maserati og efter den amerikanske fusion af Dodge, Chrysler og Jeep. Men det var Fiat-bilerne, som for alvor skabte Agnelli-familiens indflydelse og magt. I 1970erne producerede de flere end 100.000 ansatte på fabrikkerne i Torino flere end 1,4 mio. biler, og Agnelli-dynastiets virksomheder stod på et tidspunkt for 4,4 pct. af Italiens BNP. Det var dengang Gianni Agnelli og hans bror Umberto ledede familien.

»I den periode, hvor Gianni Agnelli og hans bror stod i spidsen, var familien meget tæt på italiensk politik, og særligt er Gianni Agnelli nok den mest markante person i familien,« siger Gert Sørensen, Italien-ekspert og lektor ved Københavns Universitet.

Men Agnelli’erne har mindre magt i dag end tidligere. Fiat var på randen af konkurs i årene efter årtusindskiftet, og efter at virksomheden var gennem en forholdsvis succesfuld turnaround, blev Chrysler overtaget. Men det førte til, at det juridiske hovedkontor blev flyttet til London, og koncernen er i dag mindre italiensk.

»Fiat har en meget lang historie, og den er en stor motor i industrialiseringen af Italien. Det har været den største privatejede virksomhed op gennem det tyvende århundrede. Men Agnelli-familien var måske tidligere en større magtfaktor i Italien, blandt andet fordi Fiat i dag har ændret karakter efter opkøbet af Chrysler,« siger Gert Sørensen.

I dag er familiens overhoved den 39-årige John Elkann – barnebarn af Gianni Agnelli. Gianni Agnelli udpegede i 1997 selv Elkann, der i dag både er adm. direktør og bestyrelsesformand for Exor.

Exor, der snart overtager en aktiepost i danske Welltec, ejer desuden The Economist Group – et britisk mediehus, som er bedst kendt for at udgive erhvervstidsskriftet The Economist. Af andre ejerskaber er CNH Industrial, som fremstiller landbrugsmaskiner, herunder blandt andet traktorer af mærkerne New Holland og Case. Og så har Exor majoriteten i den italienske fodboldklub Juventus, som er Italiens og en af Europas mest vindende gennem tiderne.

I første omgang bliver Exor dog ikke aktionær i Welltec. Det sker først efter nytår, når den anden nye aktionær 7 Industries sælger halvdelen af de nyerhvervede aktier til italienerne. 7 Industries, der har hovedkontor i Amsterdam, er fokuseret på langsigtede minoritetsinvesteringer. Investeringsselskabet har købt og solgt en række globale milliardvirksomheder, herunder blandt andre den amerikanske industrikoncern IMC Group.