Oliemilliardæren fra Græsted

Iværksætteren Jørgen Hallundbæk er blevet styrtende rig på fjernstyrede robotter til olieindustrien. I dag ejer hans to børn en stor del af Welltec og er milliardærer ligesom deres far.

Jørgen Hallundbæk er et privat menneske, men sidste år kom der fokus på hans skilsmisse fra hustruen gennem mange år, Marianne Hallundbæk. Fold sammen
Læs mere

Allerede som 23-årig studerende på Danmarks Tekniske Universitet udtænkte han det grundlæggende koncept for den robottraktor, der er Welltecs kerneprodukt, og som har gjort Jørgen Hallundbæk til milliardær. Virksomheden begyndte i en garage, men har i dag domicil i Allerøds industrikvarter nord for København med hundredvis af ansatte og datterselskaber over hele verden.

Businessmagasinet Berlingske Business placerede for nylig den nordsjællandske ingeniør på en plads 35 over Danmarks rigeste med en formue på 2,9 mia. kroner. Men den rangering er allerede forældet, idet handlen med den italienske Agnelli-familie og den hollandske kapitalfond 7 Industries, som er omtalt i dagens avis, har prissat Jørgen Hallundbæks og hans families ejerandel til 3,5 mia. kroner.

Jørgen Hallundbæk har aldrig lavet andet i sit professionelle liv end at udvikle og drive Welltec. Han bruger ikke tid på bestyrelsesarbejde i virksomheder uden for koncernen, ligesom han ej heller er medlem af nogen VL-gruppe. Jørgen Hallundbæk er en meget privat person, som sjældent dukker op i business-netværk i Danmark. En af de få personer, som nævnes i forbindelse med ham, er ejendoms­investoren Jesper Brunander, som i dag bor i Schweiz.

Passion for hurtige biler

Jørgen Hallundbæks store passion er hurtige biler, og han kører for tiden i en Ferrari FF Shooting-brake og følger levende med i international motorsport Formel 1 og Le Mans og er fascineret af kravene til ingeniørkunsten bag bilerne. For sjov har han dog anskaffet en Fiat 500, og for nylig er han trådt ind i de voksnes rækker og har taget jagttegn og bruger en hel del tid på denne nye hobby.

Privat bor Jørgen Hallundbæk på lystgården Haregabgaard i Græsted, hvor hans to teenagebørn dyrker ridesport på olympisk niveau. Jørgen Hallundbæk overdrog for tre år siden de fleste af aktierne i sit private selskab JH Holding til Emil og Clara, som i dag hver ejer 33 pct. heraf, og de er i dag hver især milliardærer. JH Holding ejer 59 pct. af Welltec, hvis værdi er opgjort til seks mia. kroner.

Som sit forbillede har Jørgen Hallundbæk nævnt kunstneren og videnskabsmanden Michelangelo:

»Jeg er en stor fan af Firenze og renæssancen. Michelangelo var provokerende, nytænkende og mestrede den ultimative perfektion i alt, hvad han lavede,« har han forklaret til Børsen for nylig.

Jørgen Hallundbæk blev for nylig skilt fra sin kone gennem mange år, Marianne Hallundbæk. Skilsmissen blev på det tidspunkt set som potentielt problematisk, fordi der muligvis var usikkerhed om robustheden af hans særeje i forhold til ekshustruen – og dermed usikkerhed om en eventuel forestående børsnotering.

Nu er børsnoteringen uaktuel, efter at de nye aktionærer i Welltec har erklæret sig som langsigtede ejere.