IT-milliardærer kaster sig ud i rumkapløb

Amazon-stifter slår sine konkurrenter, efter at det i denne uge lykkedes at sende et rumfartøj til vejrs og få det sikkert ned igen på Jorden.

Her er verdens første »genbrugsraket«, nemlig Amazon-stifter Jeff Bezos' New Shepard ved affyringen i Texas i mandags. Raketten landede senere igen på Jorden som en del af rumkapløbet mellem IT-milliardærerne. Arkivfoto: Blue Origin/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sandt rumkapløb er i gang blandt en række af verdens IT-milliardærer. Internetgiganten Amazons stifter og topchef, Jeff Bezos, har netop hentet en delsejr hjem ved at sende en raket op i rummet og få den sikkert ned igen.

Jeff Bezos, som er verdens 15.-rigeste mand, købte for to år siden sin egen avis, den anerkendte Washington Post, men har som en række af sine IT-kollegaer kastet sig over rumeventyr. Hans rumudforskningsselskab Blue Origin sendte mandag i denne uge rumfartøjet New Shepard til vejrs fra affyringsrampen i Texas. Den nåede 100 kilometer op og landede derefter sikkert på benene i en søjle af flammer fra motoren, beretter nyhedsbureauet Bloomberg.

»Nu står det sjældneste af alle tingester på vores center i det vestlige Texas - en brugt raket,« siger en stolt Jeff Bezos. »Totalt genbrug ændrer spillets gang helt, og vi kan ikke vente på at tanke den op og flyve igen,« tilføjer han.

Elon Musk har NASA-aftale i hus

Selv om han måtte se sig slået, vankede der lykønskninger fra en af de andre milliardærspillere, Elon Musk, som står bag elbilproducenten Tesla og var medstifter af netbetalingstjenesten PayPal. Elon Musk er selv i gang med sit SpaceX-projekt, som også har som mål at bygge en raket, der kan bruges igen og igen. Formålet er at bringe omkostningerne ved at fragte udstyr, varer og astronauter op i rummet og dermed skabe en levedygtig forretning.

Indtil nu er SpaceX - bogstaveligt - ikke landet. Til gengæld har SpaceX, som tidligere hed Space Exploration Technologies Corp., fået flere aftaler på plads. I 2014 vandt SpaceX og den amerikanske flyfabrik Boeing i fællesskab den første kontrakt med den amerikansk rumorganisation NASA om at stå for bemandede flyvninger op til den internationale rumstation, ISS.

SpaceX står foran at få den næste NASA-aftale hjem, denne gang om fragte gods op til ISS.

Den store udfordring er at sikre, at raketterne kan overleve varmestrålingen, når de trænger ind i Jordens atmosfære igen efter at have været på rumrejse.

Rumulykke kostede pilot livet

En tredje af de farvestrålende IT-milliardærer, briten Richard Branson, forsøger også at erobre rummet med sit selskab, Virgin Galactic. Det kostede sidste år en af rumpiloterne livet, da selskabets første rumfartøj faldt fra hinanden i luften over Californien. Medpiloten, som skød sig ud med katapult, måtte på hospitalet.

Det satte Virgin Galactic, der satser på rumturisme, mange skridt tilbage, men nu er Richard Branson klar igen.

»De seneste 12 måneder har alle arbejdet utroligt hårdt. Vi er nu rigtigt meget tilbage på sporet,« lød meldingen fra den kontroversielle brite tidligere i denne måned.

Det nye rumfartøj, SpaceShipTwo, vil ifølge ham være klar til afprøvning i februar 2016. Det vil kunne medbringe seks passagerer op i rummet, inden de atter skal tilbage til Jorden. Richard Branson selv og hans to børn vil være med på turen.

Virgin Galactics plan er at opbygge en flåde af fly, som skal give rumturister mulighed for at opleve vægtløsheden og for at se Jorden oppefra. Flere end 700 har ifølge netnyhedsstedet Mashable allerede bestilt en billet til en fremtidig rumfærd.

Med i Richard Bransons projekt er en anden IT-milliardær, medstifteren af Microsoft Paul Allen.