Ingen vil byde TDC op til dans

Hele Europa skriger på opkøb og fusioner i telebranchen, men TDC er bænkevarmer efter de mange frasalg. Imens fortsætter mobilkrigen, som Telia og Telenor forsøger at sætte en prop i ved at slå deres mobilnet – men endnu kun det – sammen.

TDCs største konkurrenter – norske Telenor og svensk-finske Telia – er i færd med at slå deres mobilnet i Danmark sammen for at spare penge og dermed stå styrket i konkurrencen mod det dominerende TDC. Sammenlægningen betyder opsætning af nye master og nedlæggelse af andre. Foto: Tommy Kofoed Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab, TDC, skal ikke regne med, at et udenlandsk selskab lægger en stor check og køber hele butikken. Den konsolidering, som der er hårdt brug for i Danmark for at kunne tjene penge som teleselskab, er konkurrenterne Telia og Telenor ved at foretage, når de slår deres net sammen, men der vil stadig være for mange spillere på markedet bagefter.

Flere eksperter tror ikke, at hverken de seneste større europæiske opkøb, den megen snak om behovet for færre, men større selskaber, og nu EU-Kommissionens teleplan, der blandt andet skal afskaffe udlandstakster på mobiltelefoni og internetbrug, men samtidig gør det muligt at binde kunderne længere end i dag til deres teleselskab, vil ændre på priskrigen og krigslandskabet i Danmark.

Danskerne kan se frem til fortsat faldende mobilpriser, mens de fire store slås.

»Jeg tror ikke, at det ændrer noget for TDC. De opkøb, der sker i Europa, sker inden for landene selv. Opkøb på tværs af grænserne er der ingen synergi i. Da France Télécom i juni 2008 forsøgte at købe Telia, oplyste franskmændene, at omkostningssynergierne over fire-fem år kun var på omkring en procent. Det helt afgørende er sprog- og kulturforskellene mellem landene, hvor amerikanerne kan rulle en tjeneste ud til 360 millioner mennesker på én gang,« siger senioraktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets under Danske Bank.

Konkurrencemyndigheder siger stop

Overalt i Europa tales der om behovet for opkøb og fusioner. I Danmark har det gennem flere år stået klart, at fire mobilnet – TDCs, Telenors, Telias og »3«s – er mindst ét for meget.

Derfor begyndte norske Telenor og svensk-finske Telia, der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, sidste år at lægge deres mobilnet i Danmark sammen, en proces, der først ventes afsluttet med udgangen af 2014.

»Med Telias og Telenors netværksdeling er vi på vej fra fire til tre net i Danmark. Og hvis et selskab skulle købe »3«, ville man gå fra fire til to selskaber. Min subjektive vurdering er, at det vil gå over grænsen for, hvad myndighederne vil tillade. Telia og Telenor har egentlig foretaget konsolideringen, men har så valgt kun at gå halvdelen ad vejen, hvor de ikke får den fulde effekt. Ellers skulle de gå hele vejen, og eftersom alle selskaber er ret pragmatiske, vil jeg da ikke udelukke, at det kan ske, men der skal tages nogle væsentlige skridt, og om det sker, ved jeg ikke,« siger Poul Ernst Jessen.

Heller ikke teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som laver analyser af telemarkederne verden over, tror på, at TDC får nye legekammerater.

»Inden kapitalfondene, som ejede TDC, børsnoterede TDC igen, friede de til samtlige teleselskaber i Europa, om de havde lyst til at købe. TDC er et rimeligt sundt og veldrevet selskab, der gør det godt på mange områder. Men med Danmarks størrelse og TDCs begrænsede vækstpotentiale og ditto muligheder for at konsolidere konkurrenter ind i forretningen, er TDC bare ikke byens mest attraktive pige, selv om hun har mange penge i banken. TDC ligner mere pigen, der står med drengene ved pølsevognen klokken fem om morgenen, og ikke hende, der smuttede klokken 23 med den smarte fyr,« siger John Strand.

Færre er godt

Han understreger, at der bestemt er brug for en konsolidering.

»Det bedste scenarie er at slå Telia, Telenor og »3« sammen. Det ville give et seriøst modspil til TDC, men spørgsmålet er, om det er realistisk, og om konkurrencemyndighederne nogen sinde ville tillade det. TDC vil i alle tilfælde aldrig få lov til at købe »3«. TDCs held er, at konkurrenterne er under voldsomt økonomisk pres, men stadig opfører sig økonomisk rationelt, så konkurrencen består, priserne løbende falder, og kunderne skifter til billigere abonnementer. Det er bare ikke en holdbar situation,« siger John Strand.

Han vurderer, at de fleste europæiske lande skal ned på at have to mobilnet, i større lande måske tre i byområderne, et opgraderet fastnet (kobbernet), hvoraf en stor del er fibernet, og et-to kabel-TV-selskaber for at få ordentlig økonomi i at drive teleforretning.

»Der er ingen tvivl om, at der er brug for væsentligt færre selskaber. Det koster det samme at bygge nettet, uanset om der er én eller en million kunder på det, så det gælder om at få så samne kunder som muligt på nettet. Men konkurrencemyndighederne i en række lande har på det seneste blokeret for opkøb og fusioner,« siger John Strand.

Milliarder til andre formål

I Schweiz fik det tidligere TDC-ejede Sunrise og franske Orange nej til at gå sammen og skabe et selskab, der var mindre end det tidligere monopol Swisscom, og i Østrig købte »3« godt nok Orange, men blev dermed kun lige større end Østrigs nummer tre, fordi Oranges lavprisselskab skulle sælges fra først – vel at mærke til Østrigs største teleselskab.

Britiske Vodafone, verdens næststørste mobilselskab efter China Mobile, har netop solgt sin andel af det amerikanske Verizon fra for svimlende 130 milliarder dollar (733 milliarder kroner). Men trods TDCs udlandssamarbejde med Vodafone forventer John Strand ikke et pludseligt britisk opkøb.

»Vodafone skal nedbringe sin gæld og betale udbytte til aktionærerne og ikke på indkøbstur,« lyder hans vurdering.

»3«, der er en klar lillebror som nummer fire i Danmark, ejes med 60 procent af Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB. »3«s svenske chef, Peder Ramel, sagde i foråret til dagbladet Dagens Industri, at »der kommer en konsolidering, og jeg tror, at mine ejere er villige til at være med«.

John Strand tror mest på, at »3« i Danmark bliver et opkøbsemne.

»»3«s budskab er meget simpelt: Køb os dyrt – alternativt: sælg jeres forretning billigt til os. »3« købte Orange i Østrig efter selv at have været til salg.