Ingen udsigt til hurtig telefusion i Danmark

Trods det ventede grønne lys fra EU til storfusion i Tyskland bliver det svært for de fire store teleselskaber i Danmark at blive til tre. Det er både eksperter og telebranchen selv ellers enige om er nødvendigt.

Tidligere på ugen blev fusionen mellem den tyske telegigant Telefonica og hollandske KPN godkendt. Her ses den europæiske kommissær for konkurrence Joaqin Almunia i forbindelse med godkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har svært ved at se, at det åbner for forfærdeligt meget andet i Danmark, end at muligheden for en konsolidering i telebranchen juridisk er til stede. Der er meget, meget langt igen, før der bliver færre teleselskaber.«

Sådan vurderer aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank betydningen af den længe ventede afgørelse, som EUs konkurrencemyndigheder kom med onsdag, hvor den spanske telegigant Telefónica endelig fik lov at købe mobilselskabet E-Plus og dermed skabe Tysklands største mobilselskab – større end selv det hjemlige Deutsche Telekom. Betingelsen er dog, at Telefónica skal sælge nogle af sine frekvenslicenser fra, så andre kan komme til.

Eksperter og telebranchen selv har længe været enige om, at fire store selskaber i Danmark – danske TDC, norske Telenor, svensk-finske Telia og kinesisk-svenske »3« i størrelsesrækkefølge – er for mange til for få mobilkunder, og den mangeårige, udmarvende priskrig er blevet verdensberømt under tilnavnet »den danske syge«.

Kræver lyst – og pres

»Noget lignende som i Tyskland kunne nok lade sig gøre i Danmark, hvor to konsoliderende selskaber ikke bare får en blank påtegning til at kunne slå sig sammen men skal give afkald på noget andet. Men det er lysten og viljen, der skal drive en konsolidering i Danmark – ellers skal det være tvang, fordi et af selskaberne bliver for presset. Men lige nu er ingen af faktorerne til stede: Ingen er presset nok, og ingen har stor lyst til at sælge fra,« siger Morten Imsgard, som følger telemarkedet tæt.

»3«s hovedejer – Hong Kong-konglomeratet Hutchison-Whampoa – har de seneste måneder købt op i Irland og Østrig og lægger op til fusion i Italien.

»De kunne sikkert også være interesseret i en konsolidering i Danmark, hvis »3« kan blive det fortsættende selskab, men jeg kan ikke forestille mig, at hverken Telia eller Telenor har specielt lyst til det på den korte bane. »3« er relativt godt kørende indtjeningsmæssigt, og både Telia og Telenor har en stor pengekasse i ryggen.

Ingen står med udsigt til, at kassen er tom om et halvt til et helt år, så det skulle være et strategisk valg at droppe Danmark,« siger Morten Imsgard.

»3« har gennem aggressive tilbud fra især sit lavprisselskab Oister gennem det seneste år hentet mange nye kunder og rundede ved juletid en million. »3« er dermed ikke længere lillebror i puslespillet, og det låser reelt mulighederne for at blive færre fast. Oveni afslutter Telia og Telenor til nytår sammenlægningen af deres mobilnet i Danmark, så de kan dele regningen og dermed skære af omkostningerne.

»TDC kan ikke rigtigt deltage. TDCs rolle i en eventuel konsolidering er, hvis nogen kommer udefra og køber dem. Det kan man måske godt forestille sig teoretisk. TDC er veldrevet og tjener penge, men Danmark er et vanskeligt og lille marked med alt for få kunder til alle de netværk. Det er svært at se TDC som det mest oplagte opkøbsmål i en større, europæisk konsolidering i telebranchen. Men døren står selvfølgelig på klem, fordi TDC er et af Europas bedst indtjenende teleselskaber. En køber vil dog skulle kæmpe hårdt for at holde indtjeningen og ikke forvente at vokse,« siger Morten Imsgard.

Lavprisselskab smed en bombe

TDC er – unikt i Europa – størst på både fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV, men er størrelsesmæssigt en miniput i forhold til Telenor og Telia, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

Men både Telenor og Telia har svært ved at tjene ordentlige penge i Danmark.

Det er ikke blevet lettere, efter at TDCs lavprisselskab Telmore smed en bombe midt i juni ved at lancere et tillægsabonnement, hvor man for kun 100 kroner ekstra oven i det almindelige månedsabonnement får ubegrænset adgang til musik, e-bøger, e-aviser og e-blade samt – som trumfkort – film- og TV-tjenesterne HBO Nordic, TV 2 Play og CMore – uden begrænsninger i forhold til at se det hele på en telefon, en tavle-PC eller et TV. Telmores direktør, Rasmus Busk, sagde til Berlingske, at han forventer at hente et sekscifret antal nye kunder.

»Det er svært at se, hvordan de andre skal kunne matche dette fokus på indhold. Den abonnementstype kan man ikke bare kopiere, ligesom da »3« lancerede fri tale, og Telia kun få dage senere kunne det samme. Her skal der forhandles indholdsrettigheder. Hvis kunderne tager godt imod Telmores bud – og det får vi første tegn på, når TDC aflægger regnskab i august – har konkurrenterne en stor udfordring, for det er et ganske attraktivt tilbud, som synes at ramme rigtigt. Mange har jo i forvejen en-to af disse tjenester, så nu får man nærmest gratis mobiltelefoni ved at samle det. Det synes ikke at være ret svært at vælge,« siger Sydbank-analytikeren.