OK til telefusion kan give grøn bølge

Længe ventet EU-afgørelse godkender kæmpe fusion i Tyskland, som også kan betyde, at Danmark får færre teleselskaber.

Med det spanske køb af det tyske mobilselskab E-Plus opstår Tysklands største mobilselskab, som EU netop har godkendt. Det åbner for fusioner i de øvrige europæiske lande, også Danmark. Arkivfoto: Wolfgang Rattay, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs konkurrencemyndigheder har med godkendelsen af salget af et stort tysk mobilselskab skabt mulighed for en stribe af fusioner i den europæiske telebranche, som også kan få betydning for det fastlåste danske marked.

EUs konkurrencemyndigheder sagde onsdag formiddag god for, at den spanske telegigant Telefónica får lov til at købe hollandske KPNs tyske mobilselskab E-Plus. Afgørelsen har været udsat flere gange og har været ventet med stor spænding i alle lande, fordi den anses for afgørende for, om der kan komme benspænd fra EU, hvis andre teleselskaber forsøger at sælge fra, købe til eller slå sig sammen.

Et ja med betingelser

Med Telefónicas køb af E-plus opstår Tysklands største mobilselskab, som dermed både overhaler britiske Vodafone og Deutsche Telekoms eget T-Mobile indenom.

Telefónica skal dog til gengæld sælge op til 30 procent af det nye selskabs netværkskapacitet til konkurrenterne og ligeledes afstå nogle af de mobilfrekvenser, som det samlede selskab ellers vil sidde på.

Med opkøbet nedbringes antallet af tyske mobilnet fra fire til tre - en øvelse, som står på i mange lande i Europa.

En åbning i Danmark

Også i Danmark har der - ifølge både eksperter og telebranchen selv - gennem mange år været for mange selskaber i forhold til landets størrelse, men selskaberne har været låst fast, fordi det ansås for umuligt at finde en opkøbskombination, som de danske konkurrencemyndigheder ville godkende.

Med dagens EU-godkendelse er der sendt et signal om, at det er i orden at fusionere for at skabe et bedre forretningsgrundlag. For femte år i træk falder omsætningen i telebranchen i Europa, hvilket omvendt fremmer interessen for at fusionere.

To af verdens allerstørste mobilselskaber, svensk-finske Telia og norske Telenor, har som det eneste sted i verden i Danmark valgt at arbejde sammen og slå deres mobilnet sammen for at nedbringe antallet af mobilnet fra fire til tre. TDC og »3«, der er henholdsvis nummer 1 og 4 på det danske marked med Telenor som nummer 2 og Telia som treer, ejer de to andre net.

Er ved at slå danske mobilnet sammen

Telias og Telenors fælles net skal stå færdigt ved årsskiftet. Lige nu mangler »kun« sammenlægningen af de gamle GSM-talenet; 3G- og 4G-/LTE-nettene er allerede blevet fusioneret, og de to selskaber kan begynde at dele regningen og dermed sikre sig en bedre økonomi på et trængt dansk telemarked, hvor det reelt kun er TDC, der tjener penge.

TDC er som noget unikt i Europa størst på både fastnettelefoni, mobiltelefoni, bredbånd/internetforbindelser og TV.

Gennem tiderne har der været utallige bud på, hvordan de fire store teleselskaber kunne blive til tre og dermed tjene flere penge, men efterhånden som tiden er gået, har størrelsesforskellen udlignet sig, hvilket blot har gjort det endnu sværere at finde en kombination, som konkurrencemyndighederne antages at kunne godkende, uden at det skaber et nyt kæmpe selskab, der kan true de to tilbageværende parter.

Alle øvrige mobilselskaber i Danmark lejer sig ind på et af de fire, snart tre, mobilnet.