Ingen løsning på dokumentstrid i sigte

Ingen af parterne vil give sig på afgørende punkter for at sikre, at dokumentformaterne ODF og OpenXML kan tale ordentligt sammen.

Der er ikke udsigt til nogen stor forbrødning foreløbig mellem de konkurrerende dokumentformater ODF og Microsofts OpenXML.

»Der er ingen afslutning i sigte på den nuværende disput mellem de to lejre. Ingen af grupperne er villige til at foretage de store ændringer, som kræves for at opnå virkelig kompatibilitet (mulighed for at få forskellige formater til at »snakke« korrekt sammen, red.),« sagde Miguel de Icaza, Novells vicepræsident for udviklingsafdelingen, forleden på en Microsoft-konference, XML 2007, skriver nyhedstjenesten ZDNet.

ODF (Open Document Format) er en ISO-godkendt dokumentstandard, som bl.a. bruges som gemmeformat i den gratis kontorpakke OpenOffice.org. OpenXML er Microsofts nye dokumentformat, som bruges i kontorpakken Office 2007. Microsoft arbejder på at få ISO til også at godkende OpenXML som åben standard, men et forsøg på at presse en godkendelse igennem blev forkastet i ISO i september.

De to formater er i fokus i forbindelse med mange offentlige forvaltningers indførelse af åbne standarder, så IT-systemer kan »tale« sammen på kryds og tværs. Danmark har besluttet at bruge begge formater fra 1. januar. De to formater vil blive afprøvet under skarp overvågning frem til 2009 gennem en række forsøg, som IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet i øjeblikket arbejder på.

Det altoverskyggende problem er at få dokumentformaterne oversat, så et hvilket som helst tekstbehandlingsprogram kan åbne dem og se dem, som de så ud hos dem, der skabte dem. Det kræver nogle langt bedre oversættelsesprogrammer end i dag. Derfor har Novell og Microsoft indgået aftale om at gøre oversættelserne bedre. Det er med til at gøre det besværligt, at OpenXML er et Microsoft-ejet format. Men grundlæggende er der tale om to vidt forskellige formater, som skal tvinges til at kommunikere sammen.

Novell har tidligere lavet et oversættelsesprogram til sin udgave af OpenOffice, ligesom Microsoft har lavet et oversættelsesmodul til sin Office-pakke. De virker dog langtfra perfekt, så snart der ikke er tale om enklere dokumenter.

Microsoft har tidligere meddelt, at tre nye oversættelsesprogrammer mellem ODF og OpenXML bliver frigivet i december - en til dokumenter, en til regneark og en til præsentationer.