IBM forhandler om at købe Sun

Giganthandel vil åbne for en stribe opkøb i IT-verdenen.

IT-giganten IBM (her det danske hovedkontor) forhandler om at overtage konkurrenten Sun Microsystems. Foto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets største handel i IT-verdenen er undervejs.

IT-giganten IBM forhandler ifølge Wall Street Journal om at købe en af de andre kæmper i branchen, Sun Microsystems. Den ansete, amerikanske finansavis citerer kilder tæt på forhandlingerne for, at IBM vil lægge mindst 6,5 milliarder dollars (37,5 milliarder kroner). De samme kilder understreger dog, at forhandlingerne ikke er afsluttet.

Prisen vil i givet fald være dobbelt så meget, som Suns aktiekurs endte på ved lukningen af de amerikanske børser tirsdag.

Dermed kan der være åbnet for en stribe af opkøb i IT-verdenen.

Fælles front mod Microsoft

Sun er nok mest kendt for at producere solide servere. De er rygraden i langt de fleste, store virksomheder verden over. Men de seneste år har Sun satset på at få sin software ud. Mest kendt er nok programmeringssproget Java, der bruges på både computere og mobiltelefoner, men Sun har også en betydelig andel i den gratis kontorpakke OpenOffice.org.

Suns nuværende bestyrelsesformand, Scott McNealy, var igennem 22 år den farverige topchef i selskabet, som han selv var med til at stifte i 1982. Scott McNealy deler sin yndlingsaversion med IBM, nemlig været ærkerivalen Microsoft, og han har – ofte i et særdeles farverigt ordvalg – givet Microsoft med kulskovlen. Han har kaldt Microsoft for »Ondskabens Imperium« og de to stiftere, Steve Ballmer og Bill Gates, for »Ballmer og Butthead«. Styresystemet Windows er blevet omtalt som »en hårbolle« på grund af sin sammenfiltrethed, og Microsofts postprogram Outlook blev lidet smigrende omtalt som »Look out« (pas på) efter et omfattende virusangreb, der udnyttede dets svagheder.

Solid stilling på servermarkedet

Hvis det lykkes IBM at købe Sun, vil IBM sidde solidt på verdens servermarked og stå styrket i kampen mod Hewlett-Packard (HP), som er verdens største PC-fabrikant. Begge selskaber har de seneste år arbejdet intenst for at omstille sig til open source-verdenen, hvor de fleste programmer typisk frit kan anvendes, men hvor man efterfølgende betaler for konsulenttimer for at få professionel hjælp til opsætning og brug af systemerne.