IBM fyret efter mistillid

Skat ville efter to udsættelser ikke længere bruge IBM til to vigtige, nye systemer.

IT-giganten IBM i Danmark er ude i stormvejr - selv om der her er solskin over hovedsædet i Allerød. Foto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-giganten IBM, som har næsten 150 millioner kroner ude at svømme i IT Factory-sagen, blev forleden fyret af Skat på grund af manglende tillid.

»Vi har mistet tilliden til, at IBM kan løfte den arbejdsopgave, som virksomheden har budt ind på,« siger IT-direktør i Skat, Preben Bialas, til Computerworld.

Det nye, digitale motorregister (DMR) og et nye skattesystem - Én Skattekonto (EKKO) - skulle have været åbnet i denne måned, men IBM udsatte først leveringen til december 2009. Senere meldte IBM, at de to systemer først kunne leveres i 2011. Derfor opsagde Skat i fredags aftalen til 149 millioner kroner med IBM.

»Vi tror ikke på IBM, selv hvis virksomheden skulle komme og sige, at det bare kører i forhold til levering i 2011. Det er også for langt ude. Vi har en forventning om, at vi måske ikke kan få det hurtigere hos en anden leverandør, men vi vil hellere arbejde sammen med nogen, som vi har tiltro til,« siger Preben Bialas fra Skat.

Tidligere blev IBM strittet ud af Krak, som oprindelig stod for regeringens prestigeprojekt, erhvervsportalen virk.dk. De to var efterfølgende offentligt i totterne på hinanden med gensidige beskyldninger. Også her var problemet, at IBM ikke kunne levere, hvad der var aftalt. Virk.dk er siden blevet lagt på nye hænder, og blusset er skruet ned.

IBM beklager

IBM tog 3. december imod beskeden fra Skat om, at aftalen om de to IT-systemer er ophævet.

»I løbet af designfasen er projektet efter IBMs vurdering blevet væsentligt udvidet, hvilket beklageligvis har medført en forlængelse af projektet samt forøgede omkostninger i forhold til det oprindeligt aftalte. Vi vil i samarbejde med Skat finde den bedse løsning for en afslutning af projektet,« siger Carsten Grønning, pressechef for IBM Danmark.

Han understreger, at IBM har »et godt og konstruktivt samarbejde med Skat på andre områder«.

(Opdateret 2008-12-10)