HD-DVD vinder terræn i formatkrig

Kampen mod det konkurrerende DVD-format Blu-ray spidser til.

Den ene af de to bud på at afløse dagens DVD vinder terræn. I USA er der solgt 750.000 HD-DVD-afspillere.

Tallene stammer fra organisationen HD DVD Promotional Group, der - som navnet antyder - arbejder for at gå ud af kampen som vinderen. Det baserer sig på »detailhandelsrapporter og andre salgsdata«.

I april gjorde samme gruppe op, at der da var solgt 100.000 afspillere, efter at HD-DVD har været på markedet et år. I juni var tallet steget til 150.000 afspillere. HD-DVD konkurrerer med Blu-ray om at blive DVDens afløser. Begge skiver har samme størrelse som en normal DVD men kan rumme langt mere. Formaterne er dog forskellige. Bag HD-DVD står japanske Toshiba med amerikanske Microsoft som den fremmeste støtte. Bag Blu-ray står japanske Sony med en række andre elektronikgiganter og filmselskaber som støtte.

HD-DVD har hidtil ligget bagefter i kapløbet mellem de to formater. Men efter at to filmselskaber tidligere på efteråret besluttede at skifte side, er der kommet mere fremdrift i salget.

Sony bruger sin nye spillemaskine Playstation 3 til at fremme Blu-ray. Enhver Blu-ray-skive kan afspilles i en Playstation 3. Microsoft anvender på sin side sin Xbox 360-spillemaskine til at fremme brugen af HD-DVD. Xbox 360 kan udstyres med et ekstra drev, så HD-DVD-skiver kan afspilles herfra.

Priserne på afspillerne har været skyhøje men er begyndt at falde. Endnu er optagere til de to formater dog ikke i nærheden af at kunne købes.