DVD-kampen begynder i efterårsferien

Filmudlejningskæden Blockbuster begynder i dag at leje film ud i det nye Blu-ray-DVD-format til samme pris som almindelige DVDer. Men det konkurrerende HD-DVD-format er også velkomment på hylderne, hvis filmselskaberne bag er klar til at indgå en fornuftig aftale.

Kampen om at vinde den nye DVD-krig begynder for alvor sammen med efterårsferien i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om at vinde den nye DVD-krig begynder for alvor sammen med efterårsferien i dag, hvor Danmarks største filmudlejer, Blockbuster, begynder at udleje film i Blu-ray-formatet - og til samme pris som almindelige DVDer.

»Vi har ikke valgt side, men Blu-ray har den største udbredelse i kraft af, at Sonys Playstation kan afspille dem. Debuten bliver her til efterårsferien, og vi har forholdsvis store forventninger til det. For selv om salgsprisen på Blu-ray-film er højere, udlejer vi dem til samme pris som DVDer,« siger Søren Heilmann, administrerende direktør for Blockbuster i Danmark og Italien.

Kæden har 70 butikker fordelt over hele landet og lejer og sælger også film over internettet.

Filmselskaberne er delt
Dagens DVD-skive er ikke stor nok til at kunne rumme de meget bedre billeder og den meget bedre lyd, som film i højdefinition (HD) skal produceres i, når den digitale TV-revolution for alvor slår igennem.

Ganske som i videoens tidlige dage kæmper to forskellige formater om at blive den nye afløser. De har begge samme størrelse som en DVD-skive men kan rumme langt flere data. Blu-ray er udtænkt af japanske Sony, som i kraft af sin Playstation-spillemaskine når ud til mange. Konkurrenten er HD-DVD, udtænkt af japanske Toshiba og med støtte fra bl.a. Microsoft, hvis spillemaskine Xbox 360 man kan købe et ekstra drev til, så HD-DVD-skiver kan afspilles gennem den.

De store filmselskaber er delt. Nogen satser på begge dele, andre vælger side. Producenterne af elektronikudstyr er også først nu begyndt at helgardere ved at lave afspillere, der kan afspille begge formater. De kan dog ikke nødvendigvis også udnytte de ekstra multimediefaciliteter, som Blu-ray- og HD-DVD-skiverne hver især tilbyder.

Klar til også HD-DVD, hvis...
Blockbuster lejer film ud til 42 kroner pr. styk. Tre film kan lejes for 100 kroner, og ældre film ligger i prislejet 15-25 kroner.

»Jeg er sikker på, at Blu-ray får en stor markedsandel. Det er naturligvis altid en investering i begyndelsen, men vi støtter det format, der vinder udbredelse. Vi sælger også HD-DVD-film, men det er et relativt begrænset udvalg, der findes. Dette er meget en filmstudiekrig. Men vi kan tilbyde en landsdækkende distribution, og vi er da villige til at teste, om HD-DVD har danskernes interesse, hvis vi bare kan blive enige med filmselskaberne bag formatet. Vi har fundet en fornuftig aftale med Blu-ray-siden,« siger Søren Heilmann.

Han sammenligner det med dengang, hvor Betamax og VHS konkurrerede om at blive videoformatet.

»Også dengang var forbrugerne i tvivl, og på et tidspunkt så Betamax ud til at vinde. Men tingene er ikke afgjort, fordi Blu-ray har fået et forspring. Forbrugerne vælger. Vi støtter det format, der vinder udbredelse,« siger Blockbuset-direktøren.

For ham bliver det afgørende, hvornår almindelig afspillere kommer ned i et prisleje, hvor folk kan betale dem. Lige nu er de så dyre, at det er langt billigere at købe enten en Playstation 3 eller en Xbox 360 og så bare få afspillefunktionen med i købet.