Gigantopkøb vil rulle Dell ud fra væg til væg

Dells gigantopkøb af EMC skaber helt nye markedsmuligheder for PC-giganten, som venter stor udskiftning af computere i virksomhederne i år og nu får brug for en ladvogn, når sælgerne skal i gang. Afnoteringen fra børsen har givet meget større handlefrihed, siger en af koncerndirektørerne.

IT-giganten Dell skal nu for alvor vokse og være væg-til-væg-leverandør til virksomhederne oven på det hidtil største opkøb i teknologiverdenen, forklarer Dells koncerndirektør for markedsføring, Karen Quintos. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens hidtil største opkøb i IT-branchen - prisen var 67 milliarder dollars eller 455 milliarder kroner - vil i eftersommeren eller efteråret skabe en ny gigant, når Dell overtager datalagergiganten EMC og dermed går målrettet efter at blive væg-til-væg-leverandør af al slags IT til virksomheder i 180 lande.

»Kunderne leder efter en strategisk partner - ikke en, der kommer og siger, at de skal smide alt det ud, som de har købt. De ønsker at arbejde over flere år og løse de store udfordringer, som de har lige nu. Tidligere traf man IT-beslutninger enkeltvis: om nye PCer, om netværk, om lagerplads. Nu smelter det sammen, og derfor vil det absolut være til fordel for alle, at Dell og EMC slåes sammen og bliver væg-til-væg-leverandør. For der er kun et ret lille overlap mellem Dell og EMC i dag,« siger Karen H. Quintos, Dell-koncernens koncerndirektør for markedsføring.

Viger selv pladsen

Hun deltager i denne uge i Dells store kundekonference i Bella Center i København, som samler omkring 3.000 deltagere. Og som synligt bevis på, at tingene flytter sig ved fusioner, viger hun nu selv pladsen for EMCs produkt- og markedsføringsdirektør Jeremy Burton og bliver i stedet kundekoncerndirektør for den amerikanske koncern, der har 110.000 medarbejdere.

Dells opkøb fik i sidste uge EU-Kommissionens godkendelse. EMC er kendt for sine enorme datacentre og ejer bl.a. også VMware, der er en af de helt store inden for virtualisering - hvor man med særlig software kan køre f.eks. flere styresystemer samtidig på en PC i forskellige vinduer eller kan bruge samme fysiske server og dens lagerplads til at køre mange forskellige programmer på samtidig. Dell selv er verdens tredjestørste PC-leverandør.

»PC-delen er stadig en meget vigtig del af forretningen, men Dell-mærket har virkelig udviklet sig de seneste fem-syv år, hvor vi har brugt milliarder af dollars på sikkerhed, design, software m.m. for at tilføre værdi og skaleringsmuligheder på erhvervsområdet. 2015 blev det sværeste år i lang tid for PC-salget, i år bliver bedre, fordi især Microsofts udgivelse af Windows 10 vil få betydning også i erhvervslivet. 500-600 millioner PCer på verdensplan nærmer sig at være fem år gamle og skal fornyes. Telefoner og tavle-PCer bruges især til forbruge indhold. Det virkelige arbejde sker stadig på PCen, som er blevet lettere, hurtigere, sikrere og med bedre gratik. Det vil give interessante muligheder allerede i 2. halvdel af i år,« siger Karen H. Quintos.

Et maraton, ikke et sprinterløb

Selv om IT-udviklingen gør det muligt at kunne mere med færre og mindre maskiner på et marked, hvor flere og flere leverandører presser konkurrencen, tror hun på, at Dells nye bredde vil give pote. For hvis et marked går skidt, kan det tabte hentes hjem på et andet marked.

»Dell nyder fordel af sin bredde, hvor vi dækker fra den enkelte forbruger til virksomheden. Vi har alt og kan skalere og være med med gode priser på markedet, som vi har gjort det i mange år. Nu får vi også EMC med, og derfor vil de konkurrenter, der er meget fokuserede på enkeltområder, få problemer. Vores mulighed for at lege med hele produktpaletten giver os fordelene. Tilsvarende når markedet i et land går trægt, kan vi vinde på andre markeder,« siger Karen H. Quintos, som understreger, at Dell/EMC fortsat vil arbejde sammen med partnere om at levere, hvad kunderne vil have.

Hun citerer Dells stifter, Michael Dell, for, at sammenlægningen af Dell og EMC »er et maraton, ikke et sprinterløb, hvor alt skal løses på et år«.

»Vi skal ikke forkludre, hvad kunderne kan lide fra henholdsvis Dell og EMC,« siger hun.

Befrielse ikke at være børsnoteret

Michael Dell købte for små to år siden sin virksomhed tilbage og afnoterede den fra børsen. Det har været en stor befrielse.

»Det er befriende igen at være privatejet. Det har givet os masser af tid tilbage ved ikke at være på børsen og skulle forberede kvartalsrapporter, og nu kan vi foretage langsigtede investeringer, f.eks. om at udvide salgsstyrken, selv om det først bliver profitabelt om seks-ni måneder. Tidligere mødte vi geværet fra børsen og fik kritik. Nu kan vi investere strategisk med længere udsigter, får mere tid tilbage og dermed mere tid til kunderne,« siger Karen H. Quintos.