Gamle trådløse telefoner forbudt fra nytår

Ulovligt at bruge analog, trådløs telefon fra nytår. Frekvenserne skal nemlig bruges til mobiltelefoni i stedet.

Bang & Olufsens trådløse Beocom 6000-telefon kom på markedet i 1998 men er en digital telefon og vil derfor fortsat kunne anvendes efter nytår. Foto: Erik Jepsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra nytår er det forbudt at bruge gamle, trådløse telefoner i Danmark.

1. januar 2011 træder nye regler i kraft, så analoge, trådløse telefoner ikke længere kan anvendes. De radiofrekvenser, som de hidtil har brugt til at sende signalet mellem selve telefonen og dens basestation, skal nemlig fremover bruges til mobiltelefoni og mobilt bredbånd, oplyser IT- og Telestyrelsen, der er Danmarks øverste telemyndighed.

De seneste otte år har man ikke måttet markedsføre analoge, trådløse telefoner i Danmark. Derfor har danskerne også snarere købt digitale, trådløse telefoner - såkaldt DECT-telefoner. De anvender andre frekvenser.

IT- og Telestyrelsen forventer derfor kun, at få danskere bliver berørt af ændringen.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt den trådløse telefon er analog (teknisk kaldet CT1) eller digital (DECT), kan man som regel se det i brugsanvisningen eller hos den forhandler, hvor telefonen er købt. Hvis der står »DECT« eller »digital« på telefonen, er der ingen problemer.

I Sverige har analoge, trådløse telefoner været forbudt at bruge siden 1. januar 2009.