Nyt supermobilnet kan tændes i maj

Auktionen over det kommende supermobilnet begynder nu. Staten får mindst 20 millioner kroner i kassen - men sandsynligvis mere.

Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest til maj vil de teleselskaber, der har lagt billet - og penge nok - ind på fremtidens mobilnet, kunne tænde for kontakten og give danskerne mobilt bredbånd, der er op til fire gange hurtigere end den allerhurtigste forbindelse i dag.

IT- og Telestyrelsen, som er øverste myndighed på teleområdet i Danmark, offentliggør i dag betingelserne for at kunne byde på de nye 4G- eller LTE-mobilnet, som vil afløse dagens mobilnet engang i fremtiden, fordi de er væsentligt hurtigere til at overføre data. Helt op til 100 megabit i sekundet kan der sendes - hvis man er alene om forbindelsen i området.

»Hvis alt bliver solgt - og det håber vi da, for vi har designet auktionen for at få afsat så mange frekvenser som muligt - vil der som minimum komme lidt under 20 millioner kroner i statskassen. Og vi vil meget nødigt ligge inde med noget bagefter. Men bydes der på flere frekvenser, end vi har, hæver vi løbende prisen på auktionen, indtil de er afsat,« siger Finn Petersen, vicedirektør i IT- og Telestyrelsen.

Mangler nye telefoner

Frem til april kan interesserede melde sig til auktionen, der gennemføres i april, og senest i maj udstedes tilladelserne, der kan tages i brug øjeblikkeligt, hvis teleselskaberne har lyst til det. I dag er den væsentligste hindring, at der mangler mobiltelefoner og mobilmodem til bærbare computere, som kan »tale med« det nye mobilnet.

»I Sverige fik man omkring 2,1 milliarder svenske kroner og i Norge 230 millioner norske kroner ind på LTE-auktionen, men det var før finanskrisen,« siger Finn Petersen, der trods indledende forsøg med LTE i de to nabolande godt mener, at Danmark kan nå at indhente dem.

Rent teknisk deles mobilfrekvenserne op i 25 klumper. 14 af dem er særligt velegnet til mobilt bredbånd, 10 til Wimax (en længererækkende trådløs radioforbindelse) og en klump til nuværende 3G-net. IT- og Telestyrelsen vil forsøge at sikre, at frekvenserne geografisk hænger sammen, ganske som en landmand vil sikre sig, at markerne støder op til hinanden. Eventuelt kan det komme på tale med en tillægspris.

20 procent af slutprisen skal lægges med det samme, resten afregnes over de følgende otte år.

Teleselskaberne køber rettighederne for 20 år.

De fire store spillere - TDC, Telia, Telenor og »3« - har alle meldt sig som interesserede.