Telia: Vi åbner supermobilnet i 2011

Først til marts 2011 vil nye og hurtigere mobilnet åbne i Danmark, fordi »vi hænger i den regulatoriske håndbremse«, siger Telias danske direktør.

Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner, er klar til at trykke på knappen for et nyt og hurtigere mobilnet, så snart det bliver muligt. Men det kan tage sin tid. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telia åbner for det kommende supermobilnet i marts 2011 - men det burde have været før.

Det fastslår Jesper Brøckner, administrerende direktør for Telia i Danmark, over for Business.dk.

Carte blanche til at gå i gang

»Jeg har carte blanche fra koncerneen til at starte, men det bliver desværre først i marts 2011. Vi hænger i den regulatoriske håndbremse i Danmark, og det er svært at forklare koncernen, som var først i Norge og Sverige,« siger Jesper Brøckner.

Kapaciteten på det nuværende 3G-mobilnet, som de fire store teleselskaber i Danmark fortsat udbygger, er ved at være trang. Den store brug af især mobilt bredbånd - Internet-adgang fra en avanceret mobiltelefon elller, navnlig, en bærbar PC med mobilmodem - lægger beslag på mere og mere af kapaciteten, og det sløver hastighederne.

Derfor gør televerdenen klar til en ny teknologi, LTE (Long Term Evolution) eller i folkemunde 4G, som er i stand til at overføre data langt hurtigere og dermed undgå trafikpropperne.

Står og skraber

I april i år vil IT- og Telestyrelsen som øverste, danske telemyndighed hold auktion over de frekvenser, som kan bruges til landsdækkende 4G-net. Men der vil gå noget tid, før teleselskaberne kan komme i gang, selv om de står på spring.

»Vi står og skraber for at komme i gang. Vi har intentionen om at være først på LTE, sådan som vi er det i Norge og Sverige, men lige nu er vi i tomgang. Imens kan det ærgre, at Danmark rykker ned som IT-land. Og jo dyrere licensen til LTE-nettet bliver, jo langsommere bliver udrulningen, for så bruger man jo alle pengene på licenser i stedet for på nettet,« siger Jesper Brøckner, der også sidder med i regeringens Højhastighedskomité.

Det bliver bærbare computere, der får glæde af 4G-nettene. Der findes stort set ingen telefoner, der kan håndtere den nye teknologi.