Fjerdemanden blev robotternes førstemand

Han er uddannet i skibsfarten, har solgt brændeovne i mange år og kom ind i robotverdenen ved et tilfælde. I torsdags solgte Enrico Krog Iversen sit firma for næsten to milliarder kroner.

Fritid er der ikke meget af i Enrico Krog Iversens liv, hvor jobbet nærmere er en livsstil. Arkivfoto: Nils Lund Pedersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han kom til som medarbejder nummer fire for syv år siden. Da en amerikansk gigant i sidste uge lagde næsten to milliarder kroner på bordet, overtog de samtidig 160 ansatte.

I spidsen for Universal Robots i Odense sidder Enrico Krog Iversen, som både er administrerende direktør og medejer – og glad.

»Det var en total tilfældighed, at jeg kom hertil. Jeg ledte efter noget nyt at lave og at investere lidt i, hvor jeg kunne være med, og satte en anonym annonce i Børsen, hvor jeg kort oplistede mine erfaringer og kompetencer. Forskellige reagerede, heriblandt Vækstfonden, som var ved at investere i Universal Robots, men gerne ville have en kommerciel ledelse. Det var 14 dage, før Lehmann Brothers kollapsede, og det var så en udmærket måde at finde ud af, at vor forretning ikke er konjunkturfølsom!,« siger Enrico Krog Iversen med et smil. Straks efter studentereksamen begyndte han i august 1984 som shippingelev hos Mærsk og var undervejs udstationeret i halvandet år i New York. Siden blev han direktør for bl.a. logistik hos Mærsk i New York, men så kaldte forældrenes brændeovnsfirma.

»Det havde nået en størrelse, hvor det var interessant at arbejde i, og havde netop købt en konkurrent op, så man kunne komme ud på nye markeder. Jeg fik et tilbud, som det var svært at sige nej til – ikke kun, fordi det var mine forældre,« forklarer han. Her fik han lov at udfolde og udvikle sit talent for strategiplanlægning og markedsføring.

Sagde stop efter 16 år

Brændeovnsfabrikken Krog Iversen med 240 ansatte blev i 2005 solgt til det norske Jøtul, men Enrico Krog Iversen fortsatte, og meningen var, at han skulle tage over efter sin far, Henning Krog Iversen. Uenighed med de nye ejere, som ville omdanne selskabet til en ren produktionsvirksomhed og køre salg og administration fra Norge, fik imidlertid Enrico Krog Iversen til at sige stop efter 16 år.

»Hvis der ikke er enighed, så tager direktøren sin taske og finder et andet arbejde,« forklarer han.

Det blev til lidt konsulentarbejde og også et kort eventyr med en børnetøjsfirma.

»Det var jeg ikke så god til. Det lukkede igen. Det var en ompostering fra bank- til erfaringskontoen,« som han udtrykker det.

Medarbejder nummer fire rykkede i september 2008 ind hos Universal Robots, der dengang sad i 40 kvadratmeter lokaler på Syddansk Universitet (SDU) og havde både udvikling, produktion og administration her. Enrico Krog Iversens opgave var at omforme selskabet fra forskning og udvikling til en kommerciel forretning.

»Om man arbejder med skibe, brændeovne eller robotter, udgør ikke den store forskel, når man skal lægge strategi, sikre fokus på strategien og motivere mennesker. Det tog fem minutter at løbe konceptet igennem, men lidt længere tid at rette forretningsstrategien til,« siger han. Fritid er der ikke meget af. Det seneste halve år har for Enrico Krog Iversen »ikke været et job, men en livsstil«. Hans hustru er hans ulønnede medhjælp, der sikrer, at alt øvrigt kører. De to børn er ikke længere hjemmeboende. Han holder dog stadig fast i vennerne og når også på private rejser, men der er ingen faste hobbyer, og hans personlige træner prøver stadig at få det bedste ud af ham – den manglende tid til trods.