Finansrådet: Bankerne strammer lån uanset bankpakke

Bankerne vil stramme deres udlånspolitik til trods for regeringens bankpakke, som ellers netop sigter mod at holde udlånet i gang. Det fremgår af Finansrådets nyhedsbrev Kapital Nyt.

Foto: Scanpix
"Aktiviteten i verdensøkonomien er gået kraftigt ned i gear, og den økonomiske vejrudsigt for de næste år peger på lav eller negativ økonomisk vækst i Danmark. Det vil føre til flere konkurser blandt virksomhederne og stigende ledighed. De dårlige økonomiske udsigter påvirker kreditgivningen i landets banker, og det er helt naturligt," står der i nyhedsbrevet.

Finansrådet, der er bankernes interesseorganisation, påpeger, at bankpakken - eller kreditpakken, som er dens officielle navn - er vigtig for at forhindre, at der opstår en egentlig "kreditklemme", hvor bankerne er nødt til at afvise gode låneansøgninger på grund af manglende kapital. Men at det bliver sværere at låne for både virksomheder og private, hersker der ikke tvivl om.

Lavkonjunktur får skylden
Finansrådet refererer til en undersøgelse fra Nationalbanken, der dokumenterer, at kreditpolitikken bliver strammet op, og at det særligt skyldes de ringe økonomiske udsigter, bl.a. forventningen om højere ledighed og flere konkurser.

Der er altså ifølge undersøgelsen ikke tale om, at bankerne strammer på grund af mangel på kapital, men netop på grund af, at den danske økonomi er på vej ind i en lavkonjunktur, og i sådan en situation er det normalt, at udlåne begrænses.

"Uanset politiske indgreb og kapitaltilførsel vil bankerne fremover blive mere konservative i deres kreditpolitik," lyder konklusionen fra Finansrådet.

RB-Børsen