Fik solgt alle OW-aktier: Men vil kulegrave skandale alligevel

SEB nåede at sælge alle sine aktier i OW Bunker inden konkursen, men kapitalforvalteren er stadig fortørnet over sagen og er med i gruppen af investorer, der overvejer sagsanlæg.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalforvalteren SEB var en af de mest kritiske investorer op til OW Bunkers endelige kollaps. SEB endte med at sælge alle sine aktier efter nedjusteringen i oktober, fordi OW-topchef Jim Pedersen ikke kunne berolige med ordentlige forklaringer.

Men selv om SEB dermed fik begrænset tabet overvejer kapitalforvalteren alligevel sagsanlæg i sagen. SEB er således med i det konsortium af danske investorer, der har hyret de to advokatfirmaer Accura og Bruun & Hjejle til sammen med revisionsfirmaet EY til at lave en undersøgelse af OW-kollapset.

Ifølge Peter Kubicki, der er direktør for SEB Wealth Management og SEB Asset Management, er det vigtigt at få klarhed om spillereglerne på markedet oven på det spektakulære kollaps i OW Bunker bare syv måneder efter det blev børsnoteret.

»Vi solgte aktierne, men vi har jo tabt penge alligevel. Vi købte på børsintroduktionen for et betydeligt beløb, og selv om vi solgte inden konkursen, har vi altså tabt penge. Det gode er, at vores risikostyring fungerede, og når der er noget vi ikke forstår, så sælger vi aktierne. Det viste sig at være helt rigtigt også denne gang,« siger Kubicki.

For SEB er sagen principiel.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Selvfølgelig handler det om penge. Men vi forvalter en kæmpestor portefølje af aktier. Bare på en enkelt dag svinger den med flere hundrede millioner kroner i værdi. Så for mig er det principielt at få afklaret, hvad der er sket,« siger Peter Kubicki og fortsætter:

»Vi vil gerne have klarlagt, hvad spilleregler er. Vi vil gerne vide om der er nogen der har et ansvar. Vi er kapitalforvaltere, mens de andre selv er investorer. Vi gør det her på vegne af en række kunder, som så efterfølgende skal gøre op med sig selv om de vil anlægge sager,« siger Kubicki.

Internt i SEB har det imiderltid været et tema, hvordan sagen skulle gribes an, for selskabets pensionsselskab, SEB Pension, har nemlig investeret kapitalfonden Altors Fond II, som tjente penge på børsnoteringen af OW Bunker.

Som Berlingske beskrev for en uge siden overvejer internationale investorer med advokaters hjælp at forsøge at gå efter Altors gevinst ved børsnoteringen - en gevinst som allerede er sendt tilbage til investorerne, herunder SEB Pension.

»Det bliver aldrig SEB mod SEB. Vi har diskuteret det indgående internt, og vi mener ikke der er en interessekonflikt. Vi har sammenfald af interesserer med SEB Pension om at få klarlagt spillereglerne, så vi i fremtiden kan træffe de rigtige beslutninger,« siger Peter Kubicki og henviser til, at det i sidste ende vil være hans kunder - som er andre pensionskasser - som skal gøre op med sig selv om de vil bruge undersøgelsen til at rejse sager ved domstolene.