ATP og PFA mødtes hemmeligt få dage efter OW-konkurs

Landets to største investorer indledte meget hurtigt et parløb efter konkursen i OW Bunker. ATP vil med undersøgelse og mulige stævninger i sagen forsøge at inddæmme skaderne, som skandalen kan få på hele det danske børsmarked.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har ikke været i tvivl om på noget tidspunkt i forløbet, at vi blev nødt til at gøre noget. Det er en sag, vi tager utroligt alvorligt og som risikerer at få langstrakte konsekvenser.«

Sådan lyder det fra ATP's aktiechef Claus Wiinblad. Sammen med bl.a. PFA og syv andre pensionskasser melder han nu klart ud, at forløbet op til OW Bunkers konkurs bare syv måneder efter selskabet blev børsnoteret skal undersøges.

ATP er Danmarks største insitutionelle investorer. Tidligt fandt ATP og Wiinblad sammen med landets næststørste, pensionsselskabet PFA. Ligesom Wiinblad var Jesper Langmack, aktiechef og direktør i PFA Kapitalforvaltning, meget klar og hård i sin kritik af OW Bunker-forløbet i dagene lige efter kollapset d. 7. november.

»Det var i løbet af den første uge efter, at jeg tog det første møde med Jesper Langmack om sagen,« siger Claus Wiinblad.

Her talte de om at køre et parløb i sagen. De fleste danske investorer vil gerne lægge sig i slipstrømmen på særligt ATP, som taler med en særlig vægt herhjemme i kraft af sin størrelse. Snart efter meldte flere pensionskasser og kapitalforvaltere sig med på holdet.

»Det har været vigtigt, at få alle de, der gerne ville, til at være med. Vi ser det som en klar fordel at vi er så bred en kreds af institutionelle investorer,« siger Wiinblad.

Udover ATP og PFA tæller gruppen af vrede, danske investorer bl.a. AP Pension, DIP, Industriens Pension, JØP, Maj Invest, PensionDanmark og SEB.

»Kredsen er ret stor. Udover de ni, der nu står frem, er der nogle, der ikke vil have deres navn frem. Derudover er der flere af de på listen der repræsenterer flere kunder, så på den måde er det en ret bred kreds og det præcise antalt kender jeg faktisk ikke,« siger Claus Wiinblad.

Det sker sjældent at så stor en gruppe store investorer gør fælles front i en sag mod et selskab.

Alle i sagen bliver underkastet et kritisk lys af gruppen af danske investorer.

»Hvis vi ikke gør noget her, ja hvornår skulle vi så reagere. Vi vil sige klart, at vi ikke fritager nogen på forhånd. Vi ønsker alle implicerede undersøgt. Det er bestyrelse og direktion, der har et ledelsesansvar, det er sælgende aktionær - altså Altor der har et sælgeransvar, og det er banker, advokater og potentielt også revisionsfirma der skal undersøges,« siger Wiinblad.

Berlingske skrev i sidste uge, at en gruppe på over ti store internationale investorer, primært amerikanere, har hyret Lett Advokatfirma til at forberede stævninger af implicerede i og omkring OW Bunker. Bla. vil de internationale investorer have undersøgt, om man kan ramme de investorer, der har skudt penge i Altor, og som dermed ultimativt har tjent penge på den fatale børsnotering af OW Bunker.

ATP overvejer det samme.

»Det bliver også undersøgt som en del af sælgeransvaret sammen med Altor. Ingen er fritaget på forhånd, så det undersøger vi,« siger Wiinblad.

Wiinblad vil ikke gisne om tidsplanen i det videre forløb, men regner med at advokatundersøgelsen, som investorerne skal bruge til at vurdere om de vil rejse sager, er klar snart.

»Hvor lang tid advokaterne skal bruge er svært at sige. Det samlede forløb kommer til at blive rigtig, rigtig langstrakt, men her i den indledende fase skal vi have den juridiske vurdering, som vi regner med at få inden for et par måneder,« siger Wiinblad.

ATP ønsker først og fremmest at undersøge, om der pensionskassen kan få dækket noget af ATP's tab på 166 mio. kroner som opstod, da OW Bunker gik konkurs og aktierne i selskabet blev værdiløse.

»Men der er også en anden årsag: Vi har forpligtelse til at understøtte, at det danske aktiemarked fungerer, og at det er muligt at lave gode, sunde  virksomheder på børsen. Den bedste måde at begrænse skaderne er ved at forstå, hvad der er sket,« siger Wiinblad.