Fast månedspris på alt på mobiltelefonen

Mobilselskabet »3« indfører fast månedspris på ubegrænset brug af mobiltelefonen, der nu også kan bruges til Skype-telefoni, hente TV hjemmefra og gå på nettet. Det vil ændre telemarkedet, spår Nokia-direktør.

Frank J. Sixt, koncernfinansdirektør for Hutchison Whampoa-gruppen, som ejer 60 procent af mobilselskabet »3«. Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Mobilselskabet »3« gør nu helt op med indviklede mobilabonnementer, hvor regningerne strømmer ud til kunderne. For én og samme faste månedspris får man ubegrænset adgang til at ringe, gå på internettet, bruge Skype-telefoni, sende tekstbeskeder, bruge Yahoo og MSN Messenger til straksbeskeder, se TV og sågar hente filer fra hjemmecomputeren til mobiltelefonen.

»Folk vil vide, hvad de betaler for, og hvad de får for deres penge. Derfor ændrer vi nu forretningsmodellen og går væk fra betaling pr. megabyte og pr. alt muligt andet. Når man først har betalt månedsabonnementet, er det gratis at bruge - uden begrænsninger. Det er en helt ny retning, vi går i. Her får man bredbånd ind i mobiltelefonen,« forklarer Frank J. Sixt, koncernfinansdirektør for Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa, der ejer 60 procent af teleselskabet »3«. Han er også idemanden bag det nye koncept.

Nokia: Stor ændring

Under navnet X-Series kan kunderne fra 1. februar købe en Nokia N73-mobiltelefon for 499 kroner og dertil et såkaldt guldabonnement for 399 kroner om måneden. Så er der betalt for alt, uanset forbruget.

»Jeg tror, at »3« lancerer et paradigmeskift i den danske mobilindustri. Det vil betyde en meget, meget stor ændring af det danske telemarked,« spår Mads Wiinblad, nordisk salgsdirektør for Nokia, som har indgået aftale med »3« i forbindelse med lanceringen.

X-Serien havde premiere i London i november. Danmark og Sverige er de næste lande i rækken.

»Vi vil gøre alt, der er populært på PCen, tilgængelig på mobiltelefonen, og vi kan se, at danskerne er klar til mobilt indhold. Vi har nu vendt udviklingen og passeret 200.000 kunder, som har et meget højt gennemsnitsforbrug,« siger Morten Christiansen, administrerende direktør for »3« i Danmark.

»3« har på blot tre år brændt 1,8 milliarder kroner af i Danmark. I dag har selskabet tre procent af de danske mobilkunder. De står til gengæld for over 50 procent af alle de data, der hentes ned på mobiltelefoner herhjemme.

Gratis telefoni via Skype

Med Skype kan man gratis ringe over internettet til andre Skype-brugere og hele tiden se, hvornår kontaktpersonerne er »på«. Det kan nu gøres direkte fra mobiltelefonen uden en PC. Yahoo og MSN Messenger fra Microsoft giver mulighed for at chatte (skrive sammen online) med venner og kontakter.

Med en chokoladeæskeformet boks fra firmaet Sling koblet til TV og bredbåndsstikket derhjemme kan man fra mobiltelefonen se alle TV-kanalerne fra husalteret derhjemme, uanset hvor i verden man er, hvis man da ikke foretrækker »3«s egen TV-pakke med bl.a. BBC World, MTV, Euronews og svensk TV4 samt - fra 1. februar - TV2 Zulu og TV2 News. »3« forhandler for tiden om DR1, DR2 og TV2. Endelig kan man med Orb-softwareprogrammet fra mobiltelefonen (eller en bærbar PC) koble sig på hjemmecomputeren og hente fotos, video eller digital musik.

»3« vil undervejs lægge flere tjenester og flere kanaler ind i pakken til samme pris.

»Vi vil, takket være de teknologiske forbedringer, kunne levere mere og mere for samme pris eller sågar mindre. Det skal ikke være som i den ekeisterende mobilverden. Det er en helt ny retning, som vi tror på bliver ny og spændende,« siger Frank J. Sixt fra »3«s ejerkreds.

Længere bindinger, tak

»3«-direktør Morten Christiansen beklager, at teleselskaberne i Danmark ikke har lov til at binde kunderne i mere end seks måneder. Finland tillod sidste år bindinger på op til to år.

»Vi har ikke nogen venlig teleregulering og får ikke megen hjælp fra politikerne. Tillod man bindingsperioder på 12 eller 18 måneder, ville 3G-telefoni blive optaget langt stærkere og bringe os nærmere at være den førende IT-nation. Nu gør vi så noget andet i stedet,« siger han.