EU trækker kasketterne af bestyrelses-kongerne

EU-direktiv sætter begrænsninger på antallet af bestyrelsesposter, man må besidde, hvis man er bestyrelsesmedlem i en bank. Lovindgrebet, der rammer en række prominente erhvervsfolk i Danmark, får ros af eksperter.

Ole Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store virksomheder som Danske Bank, ISS og Bang & Olufsen kan snart være nødsaget til at se sig om efter en ny bestyrelsesformand eller et nyt bestyrelsesmedlem.

Kommende EU-regler betyder nemlig, at hvis man sidder i bestyrelsen for en bank, må man maksimalt besidde fire bestyrelsesposter i alt – sidder man i en direktion, må man maksimalt have to bestyrelsesposter ved siden af.

Det vil ramme prominente erhvervsfolk såsom Danske Banks formand Ole Andersen, tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen og Danfoss-direktør Niels B. Christiansen, der alle har for mange poster og derfor tvinges til at vælge nogle fra. Enten den finansielle post, der medfører begrænsningen af øvrige poster, eller – hvis man vil beholde sin finansielle post – op til flere øvrige bestyrelsesposter.

»Som konsekvens af de regler her vil man se en ikke ubetydelig udskiftning af mennesker i bestyrelserne i de finansielle institutioner,« vurderer Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Han pointerer dog samtidig, at en bestyrelsespost i eksempelvis Danske Bank er så meget forbundet med magt, at det formentlig vægtes højere end andre bestyrelsesposter.

Danske Banks formand, Ole Andersen, der udover posten i Danske Bank er formand i Bang & Olufsen, Chr. Hansen, ISS samt Zebra – ejer af Tiger-butikskæden – har endnu ikke taget stilling til, hvilke poster han vil opgive, når reglerne træder i kraft 1. januar.

»Det har jeg ikke overvejet, men det kan jeg blive tvunget til. Når der kommer lidt mere klarhed over reglerne, så må vi kigge på det – og er det umuligt at fortsætte med de poster, jeg har, så må jeg ændre på dem,« siger Ole Andersen.

Finansiel forståelse kræver tid

Baggrunden for bestemmelsen, der er en del af EU-direktivet CRD IV om regulering i den finansielle sektor, er, at arbejdet i en finansiel virksomhed er så komplekst, at det kræver en del tid at holde sig ajour med reglerne og udviklingen. Og det har man kun, hvis man ikke har for meget andet arbejde at se til.

Det er et fornuftigt ræsonnement, mener flere eksperter.

»Her taler vi om komplekse finansielle virksomheder, og her vil man altså gerne have et beredskab, sådan at bestyrelsesmedlemmerne er klar til at være der. De må ikke være optaget af for meget andet. Det, synes jeg egentlig, er fornuftigt nok,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet. Også Caspar Rose, professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School (CBS), er begejstret for tanken bag lovgivningen, men han har visse bekymringer omkring udførelsen.

»Set i lyset af, at bestyrelsesarbejdet i finansielle virksomheder er blevet særdeles omfattende, er initiativet som udgangspunkt positivt. Dog er det meget vanskeligt at sætte absolutte tal på ledelseshverv i andre virksomheder, da et tal ikke afspejler arbejdspresset i den pågældende virksomhed, herunder om virksomheden er i krise eller klarer sig fint,« siger Caspar Rose.

Lever folk op til indsatsen

Den tidligere Nationalbank-direktør Torben Nielsen, der i dag har bestyrelsesposter i en lang række virksomheder, herunder Sydbank, Sampension og DLR Kredit, er også modstander af at sætte begrænsninger på antal bestyrelsesposter. Han mener, at det er op til de enkelte bestyrelser at afklare, om bestyrelsesmedlemmerne gør deres arbejde godt nok.

»Jeg synes, at fire er meget restriktivt. Der er meget stor forskel på bestyrelsesposter, og i de enkelte bestyrelser forholder man sig også til, om folk lever op til indsatsen. Har folk ikke den fornødne tid, vil man nok få et krav om, at man gerne vil have en anden,« siger Torben Nielsen.

Han bakkes op af bankernes brancheorganisation, Finansrådet:

»Vi anerkender, at man ikke skal påptage sig flere poster, end man kan klare, og det er en krævende opgave at sidde i en finansiel bestyrelse. Men vi er ikke sikre på, at det er den rigtige måde at sikre det på ved at fastsætte et bestemt tal som fire poster. Man skal se lidt mere nuanceret på det – er det tunge poster, og hvor stort er selskabet,« siger kontorchef Birgitte Bundgaard Madsen.

Skal løbende uddanne sig

Et andet krav i bestemmelsen er, at bankerne afsætter »tilstrækkelig menneskelige og finansielle ressourcer« til løbende efteruddannelse af medlemmer af bestyrelsen«.

Lars Krull kalder det »et vigtigt signal om, at man som bestyrelsesmedlem skal vedligeholde og udbygge ens færdigheder«, mens også Anders Drejer er tilhænger af kravet.

»Det er klart, at der skal afsættes ressourcer til, at folk forstår de her ting. Og regler og lovgivning i den finansielle sektor ændrer sig jo hele tiden, så det er meget naturligt, at man efteruddanner sig,« siger han.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet skal bankerne og bestyrelsesmedlemmerne leve op til de nye EU-regler allerede fra årsskiftet, med mindre Finanstilsynet i Danmark giver en længere frist.