Banker frygter sværere rekruttering

De nye EU-regler gør det endnu sværere at rekruttere dygtige folk til bankbestyrelserne, advarer brancheorganisationen Finansrådet.

I alt har 17 kreditinstitutter i Danmark fået besked på at skaffe flere kompetencer, hvilket går lige fra juridiske og ledelsesmæssige kompetencer til kompetencer inden for ejendomssektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at finde kvalificerede folk til bankbestyrelserne, og de nye EU-regler, der sætter begrænsning for, hvor mange bestyrelsesposter man må besidde, gør blot ondt værre.

Sådan lyder kritikken fra Finansrådet, bankernes brancheorganisation.

»Det kan gøre det mere vanskeligt at rekruttere bestyrelsesmedlemmer. Det er i forvejen svært at rekruttere tilstrækkeligt også i lyset af de seneste finansielle ændringer på området,« siger Birgitte Bundgaard Madsen, kontorchef i Finansrådet, med henvisning til de seneste stramninger for bestyrelser fra Finanstilsynet.

Tilsynet har blandt andet pålagt syv ud af landets 15 største banker at skifte ud i bestyrelsen, da de ifølge tilsynets opfattelse ikke har et medlem med ledelseserfaring fra en anden relevant finansiel virksomhed, hvilket tilsynet kræver.

I alt har 17 kreditinstitutter i Danmark fået besked på at skaffe flere kompetencer, hvilket går lige fra juridiske og ledelsesmæssige kompetencer til kompetencer inden for ejendomssektoren.

Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, ser samme konsekvens af de nye EU-regler som Finansrådet.

»Når man afgrænser, hvor mange bestyrelser man kan sidde i, så begrænser man jo også antallet af kompetente mennesker, man kan få fat i,« siger han og pointerer på den baggrund nødvendigheden af, at bankerne sætter ressourcer af til at efteruddanne bestyrelsesmedlemmer, som de nye EU-regler også lægger op til.

Ifølge Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank, vil reglerne give problemer i en række banker.

»Reglerne er en smule firkantede. Det er rimeligt nok, at de bestyrelsesmedlemmer, der sidder i finansielle virksomheder, har tid til deres arbejde – det bifalder jeg fuldt ud. Men det er klart, at mange finansielle virksomheder kommer til at få problemer med deres bestyrelsessammensætning,« siger Ole Andersen.