EU siger ok til børsnoteringen af Dong

EU fjerner den sidste større juridiske forhinding for en børsnoteringen af Dong.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

EU-kommissionen siger god for, at Goldman Sachs mister sine særrettigheder ved børsnoteringen af Dong. Dermed har Finansministeriet frier hænder til at gennemføre noteringer af den danske energikoncern, som efter planen skal ske 10. juni.

"Kommissionen konkluderer, at det forslåede handel ikke vil skabe konkurrencebekymringer," hedder det i en pressemeddelelser fra kommissionen.

Beslutningen betyder, at den sidste større juridiske hurdle for en børsnotering af Dong er væk. Dermed er Dong klar til at blive noteret 10. juni. Det er den dato, som kilder torsdag oplyser til Berlingske er valgt til at være første dag hvor aktierne kan købes.

EU skulle godkende at ophæve Goldman Sachs' særlige rettigheder, fordi den amerikanske bank købte sig ind Dong i foråret 2014 under særlige betingelser. Her fik banker så mange særrettigheder for deres investering, at EU dengang skulle godkende handlen som en fusion.

Goldman Sachs sikrede sig blandt andet, at bestyrelsen ikke kunne udskifte den adm. direktør uden at få lov af Goldman Sachs. Desuden var det normale 2/3-flertal blandt Dong-aktionærerne heller ikke nok til at ændre vedtægterne uden Goldman Sachs' samtykke. Samtidig sikrede den amerikanske bank også en klausul, som sikrede børsnoteringen inden et bestemt tidspunkt.

Men med børsnoteringen falder rettighederne væk, og Goldman Sachs overgår til at være en aktionær med samme rettigheder, som andre investorer. Derfor skulle kommisionen godkende, at retttighederne blev slettet.

I 2014 indskød Goldman Sachs otte mia. kr. for at få en ejerandel på omkring 19 pct., mens den danske pensionskasse ATP betalte 2,2 mia. kr. for ca. fem procent. PFA kom med 800 millioner kroner og fik en andel på to pct. Staten og en række energiselskaber sælger ud af deres aktier ved noteringen. Staten vil fortsat ejer majoriteten efter børsnoteringen.