DONG holder hemmeligt hof for børsbanker

DONG Energy har for alvor sat gang i både de eksterne og interne forberedelser til selskabets børsnotering, der mere og mere tyder på at komme inden sommerferien. Torsdag holdt topchef Henrik Poulsen kur for gruppen af emissionsbanker, mens der allerede er rakt ud til pensionskasserne, erfarer Berlingske.

Udsigterne for det halvstatslige DONG Energys børsnotering er endnu lidt usikre, men ledelsen presser på for at få den gennemført i år, selv om fristen er 2017. I kulissen lurer nemlig den britiske afstemning om fortsat medlemskab af EU. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy og selskabets ejere har sat fart på rejsen mod børsnoteringen af energikæmpen, hvor man den seneste uge har nået flere milepæle i den hemmeligholdte proces.

Berlingske erfarer således fra kilder med kendskab til børsprocessen, at DONG Energy torsdag afholdt et hemmeligt heldagsmøde mellem gruppen af emissionsbanker og ledelsen i virksomheden, hvor såvel analytikere som salgsfolk fra bankerne blev klædt på til at foretage de analyser, der ultimativt skal drive salget af aktier i DONG. Dette sker, efter at DONG ifølge Berlingskes kilder i sidste uge afholdt såkaldte førbørsnoteringsmøder med en håndfuld af de allerstørste, institutionelle investorer i Danmark for at få de første indikationer på, hvilken pris de store pensionskasser kunne forestille sig at betale for en DONG-aktie.

At DONG allerede nu holder møder af denne karakter viser, at energiselskabet er meget på forkant med sin børsnoteringsdeadline i første kvartal 2017 og understreger, at en børsnotering inden sommerferien bliver mere og mere sandsynlig.

Britisk afstemning presser processen

Torsdagens møde, hvor DONG-ledelsen med Henrik Poulsen i spidsen holdt kur, havde deltagelse af samtlige emissionsbanker bag noteringen af DONG Energy, der repræsenterer en lang række af verdens og Nordens stærkeste banker heriblandt Morgan Stanley, J.P. Morgan, Citigroup, UBS, Nordea og Danske Bank. For nylig kom også RBC Capital Markets, Rabobank og ABG Sundal Collier med om bord, så der har været et stort sammenrand af bankmænd og -kvinder i DONG-lejren.

I denne gruppe af banker er man allerede langt i overvejelserne om en notering inden sommerferien. En af kerneovervejelserne gøres om den kommende afstemning om Storbritanniens fortsatte EU-medlemskab, den såkaldte Brexit-afstemning.

Briterne skal til stemmeurnerne 23. juni i år, og når denne afstemning er vigtig for DONG, skyldes det, at selskabet, særligt siden Henrik Poulsen tiltrådte som topchef, har foretaget helt enorme investeringer i britiske havvindmølleparker: Senest i det rekordstore Hornsea-projekt, der er den største enkeltinvestering, som DONG nogensinde har foretaget.

»Et Brexit kan få betydelig indflydelse for DONG. Der er ingen tvivl om, at det er en vigtig ting, men jeg ser det hverken som en af DONGs tre eller fem største risikopunkter,« siger Jens Houe Thomsen, DONG-analytiker hos Jyske Bank.

»Det kan sagtens være, at DONG går efter en børsnotering før sommerferien, men det er stadig mit hovedscenarie, at man vil have mere afklaring om Hejre-feltet, salget af infrastruktur til Energinet.dk og Elsam-sagerne, inden man går på børsen. Hvis man går efter en børsnotering af DONG før afstemningen i Storbritannien, så er det, tror jeg, på grund af frygt for, at Brexit vil få aktiemarkederne til at falde. Brexit er en markedsrisiko mere end en selskabsrisiko,« tilføjer han.

Mange bump

Spørgsmålet om den fortsatte, britiske deltagelse i EU er dog hverken det første eller sidste bump på vejen mod DONGs børsnotering. Lige siden selskabet annoncerede sine børsplaner i september 2015, har en række meget store aktiver været under kærlig behandling for at gøre DONG så børsnoteringsmoden som muligt.

Først annoncerede DONG, at det statslige selskab Energinet.dk vil købe DONGs olie- og gasrørledninger, men denne handel er endnu ikke på plads, og en endelig salgspris er heller ikke meldt ud endnu. Derudover har DONG foretaget en meget omtalt gennemgang af sin olie- og gasforretning for at klarlægge, om divisionen fortsat skulle være en del af DONG.

Udkommet af denne gennemgang blev, at DONG valgte at beholde olie- og gasbenet, men ved samme lejlighed foretog man nogle gedigne nedskrivninger. En stor del af disse nedskrivninger havde adresse hos Hejre-feltet, der lider under konstruktionsudfordringer, og det er stadig usikkert, hvorvidt Hejre-projektet nogensinde bliver gennemført. Alle disse udfordringer ligger og simrer i DONGs børsnoteringsgryde, og derfor er den endelige beslutning om en børs­notering inden sommerferien heller ikke taget endnu, hvilket også bekræftes af DONGs hovedejer, Finansministeriet.

»Forberedelserne til børsnoteringen skrider frem som planlagt, men Finansudvalget har endnu ikke godkendt aktstykket, og derfor er der af gode grunde heller ikke truffet beslutning om timing af børsnoteringen,« oplyser Finansministeriet til Berlingske Business.

DONG skal børsnoteres senest i første kvartal 2017. Goldman Sachs, ATP og DONG har ikke ønsket at kommentere børsnoteringsprocessen.