EU-dom kan ryste Ubers eksistens i Europa

EU-Domstolens generaladvokat kommer torsdag med forslag til dom, der kan få stor betydning for Uber i Europa.

Foto: SERGIO PEREZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luxembourg. En strid mellem spanske taxichauffører og hyrevognstjenesten Uber kan få nærmest uoverskuelige konsekvenser for den amerikanske virksomheds fremtid i Europa.

I forbindelse med sagen har en domstol i Barcelona bedt EU-Domstolen om at definere, om selskabet skal karakteriseres som en digital tjeneste eller som en transportvirksomhed.

Uber insisterer på det første, men hvis svaret er det sidste, rejser det en stribe krav om sikkerhed, forsikringer og rettigheder til chaufførerne.

Mange mener, at et sådant resultat vil true Ubers overlevelse i hele Europa.

Vælger EU-Domstolen omvendt at stemple Uber som en digital tjeneste, vil selskabet pludselig kunne operere i EU-lande, der ellers har sagt stop.

- Uber bidrager blot til at forbinde chauffører og passagerer på en mere effektiv måde, har selskabets advokat Cani Fernandez tidligere sagt.

Barcelonas største taxiselskab insisterer imidlertid på, at Uber nyder urimelige fordele ved ikke at være underlagt samme krav som taxibranchen.

- Når der tilbydes en transportservice, bør et firma ikke kunne gemme sig bag et tyndt slør i form af en anden service, lyder det ifølge flere medier fra advokaten Montse Farre, der repræsenterer den spanske taxibranche.

EU-Domstolens generaladvokat kommer torsdag formiddag med sit forslag til en afgørelse af sagen.

Forslaget er ikke bindende, men typisk vælger rettens dommere at følge generaladvokaters anbefalinger. Om det også sker i dette tilfælde, vil vise sig senere på året, når domstolen træffer sin endelige beslutning.

I Danmark indstillede Uber driften for mindre end en måned siden.

Det skete som en reaktion på den kommende taxilovgivning, der godt nok tillader andre end de etablerede taxiselskaber at operere, men som samtidig stiller krav til udstyr som sædefølere og taxametre.