Uber-stifter trækker stikket på ubestemt tid efter skandaler og familietragedie

Efter at rygterne har svirret i dagevis er det nu en kendsgerning. Ubers stifter og topchef Travis Kalanick holder orlov fra posten som topchef i kørselstjenesten Uber på ubestemt tid. En ny ledelse og ny organisering skal sammen med strammere regler for sex, alkohol og narkotika på arbejdspladsen genoprette virksomhedens skrantende image.

Ubers CEO, Travis Kalanick Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters Staff

Kørselstjeneste Uber går nye tider i møde med udsigten til nye ansigter i topledelsen og en helt ny organisering af virksomheden.

I et forsøg på at forbedre sit omdømme efter en række skandaler, som alle har med det, amerikanske medier har døbt, virksomhedens »bad-boy-kultur«, meddelte selskabets topchef og medstifter, 40-årige Travis Kalanick, tirsdag morgen, amerikansk tid, at han vil tage orlov fra jobbet som topchef på ubestemt tid.

Det kommer ikke som en overraskelse, at den temperamentsfyldte Travis Kalanick træder et skridt tilbage. De seneste dage har de amerikanske medier været fulde af spekulationer om, at han ville blive tvunget til at træde i baggrunden efter nogle måneder med en række skandalesager, som spænder fra afsløring af en virksomhedskultur med ubredt sexchikane af kvindelige medarbejder til offentliggørelsen af en video, hvor Travis Kalanick ryger ud i en diskussion med en chauffører, som ender med en direkte tilsvining af chaufføren.

Som en konsekvens balladen er 20 medarbejdere blevet fyret i forbindelse med anklagerne om sexchikane, mens Ubers næstkommanderende Jeff Jones valgte at sige sit job op.

Samtidig har Ubers bestyrelse bestilt en undersøgelse hos den tidligere statsanklager Eric H. Holder Jr. og hans advokatfirma Covington & Bulington. Bestyrelsen gennemgik undersøgelsen på et syv timer langt møde på Holders kontor i Los Angeles søndag, og siden har rygterne om Travis' tilbagetræden for alvor taget fart.

Meddelelsen om Travis Kalanicks orlov kom i en email til de ansatte forud for et medarbejdermøde tirsdag morgen, som Kalanick udeblev fra. Her præsenterede bestyrelsen en plan for, hvordan virksomheden skal omorganiseres, så bestyrelsen får mere kontrol med topledelsen, skriver New York Times, Forbes og flere andre amerikanske medier.

Ifølge New York Times forklarede Kalanicks i sin mail, at han ville bruge tiden på at arbejde med sig selv og reflektere over, hvordan man bygger et ledelsesteam i verdensklasse. Avisen kan også berette, at beslutningen angiveligt primært var overladt til Kalanicks selv, men at han har været under pres på grund af sin agressive ledelsesstil og selv har erkendt, at han har brug for hjælp.

Samtidig er Travis Kalanicks blevet ramt af en personlig tragedie, efter at hans mor blev dræbt i en bådulykke i maj, hvor også hans far kom alvorligt til skade.

»Det ultimative ansvar for, at vi er kommet hertil, og hvordan vi er kommet hertil, hviler på mine skuldre. Der er selvfølgelig meget at være stolte af, men der er også meget, der kan forbedres,« siger Travis Kalanicks ifølge New York Times i mailen til medarbejderne.

Af mailen fremgår det også, at han overlader ledelsen til de medarbejdere, der indtil nu har refereret direkte til ham, og at han i øvrigt vil være til rådighed, hvis der er brug for ham i forbindelse med strategiske beslutninger.

Ubers bestyrelse har ikke selv offentliggjort den 13 sider lange undersøgelse, men det har Forbes.

Blandt anbefalingerne i rapporten er, at Travis Kalanicks ansvar skal begrænses, når han vender tilbage, og at en stor del af hans opgaver skal overdrages til en Chief Operating Officer. Derudover anbefalede Erick Holden ifølge New York Times at udpege en uafhængig formand for bestyrelsen og etablere et bestyrelsesudvalg, der skal føre tilsyn med topledelsen i virksomheden.

I rapporten konkluderer Holder også, at der er brug for et forbud mod romantiske og intime forhold mellem medarbejdere, der refererer til hinanden, og at der er brug for guidelines, som kan reducere alkoholforbruget og brugen af narkotiske stoffer i virksomheden og ved arrangementer, som virksomheden er vært for.

Medarbejdermødet, hvor planen blev præsenteret, var i øvrigt ikke uden drama i sig selv, beretter New York Times.

Foran medarbejderne sagde et af Ubers markante bestyrelsesmedlemmer, Arianna Huffington, at det kan hjælpe at få flere kvinder i ledelse, fordi en kvindelig direktør typisk fører til flere kvindelige direktører.

En af hendes bestyrelseskolleger, private equity-manden David Boderman, svarede hertil, at det bare ville føre til mere snak, hvis man fik flere kvinde i bestyrelsen.

Meningsudvekslingen førte straks til en storm af kritik på Twitter, og senere tirsdag undskyldte Boderman sin bemærkning og valgte at træde tilbage fra Ubers bestyrelse med en bemærkning om, at han var nødt selv at leve op til de standarder, som bestyrelsen beder Uber om at leve op til.