Erfarne iværksættere vil gøre vejen til kapital kortere

Det kan både være besværligt, tidskrævende og dyrt for startups at rejse kapital. Det vil DealCircle ændre, og nu sender investorer penge efter ideen.

Iværksætterprogrammet Startupbootcamp relanceres i DK. Det er et forløb, hvor danske iværksættere får penge og mentorer til at skærpe deres forretning. Og til sidst skal de så pitche for nogle investorer i håb om at få kapital. Lars Buch er manden bag relanceringen - han sidder lige nu i tomme lokaler, som vil blive fyldt, når programmet går i gang. Fold sammen
Læs mere

Vejen til investorkapital for iværksættere og start ups er for lang og knoldet. Sådan oplever holdet bag den lille virksomhed DealCircle i hvert fald situationen, og det har de sat sig for at ændre. Og noget tyder på, at de ikke er de eneste, der har den holdning.

For nu melder venturefonden Seed Capital samt en række prominente iværksætternavne sig klar til at investere i alt fire millioner kroner i projektet. Det er ikke et gigantisk beløb, men nok til at holdet kan arbejde videre med det, som ét af investornavnene, den tidligere Just-Eat-chef Klaus Nyengaard, mener, kan ændre systemet, der holder hånden under start ups.

»Dealcircle udfordrer den traditionelle måde, hvorpå angel- og seed-investeringer laves, som ikke har ændret sig i årtier. Det her er ikke alene en god forretningsidé – jeg håber, at vi kan hjælpe det europæiske tech startup-økosystem med at gøre det meget nemmere at investere,« siger Klaus Nyengaard i en pressemeddelelse fra Seed Capital.

Konceptet er enkelt. DealCircle er en platform, hvor potentielle investorer kan komme i kontakt med hinanden og få mulighed for at lukke aftaler hurtigt, da der også ligger en juridisk køreplan klar. Dermed håber både DealCircle og investorerne, at man kan adressere nogle af de problemer, der ofte tynger iværksætterprocessen.

For én ting er at få håndslag fra en enkelt investor eller business angel. Det er sjældent nok. Det er normal praksis, at der skal en hel håndfuld investorer ind i samme omgang, og de skal alt andet lige findes, og herefter skal de handle deres forventninger af med hinanden. Og det er ofte en lang proces, fortæller DealCircle-medstifter og direktør Lars Buch.

Hans system skal altså sørge for, at aftaler kan indgås på timer eller dage – og ikke på uger eller måneder, som det ellers ofte er tilfældet. Og i den forbindelse skal advokaternes cut også minimeres. De første erfaringer er lovende, mener DealCircle-direktøren.

»Tiden, hvor iværksættere må dele deres investering med advokaterne, er forbi, og det tog os tre dage at facilitere den allerførste handel med i alt 15 engle i syndikatet,« siger Lars Buch i meddelelsen.

Det er den franske advokat Bertrand Bernard Bisson, der er ophavsmand til ideen. Han flyttede til København for at få projektet op at stå, og han peger på, at netop det juridiske perspektiv har været centralt.

I den forbindelse har han både nærstuderet investeringsmønstre samt sat sig ind i den forskelligartede lovgivning, der findes på det europæiske kontinent, og han er ikke bleg for at lange ud efter det bestående system.

»Hele systemet er i dag opbygget om et grådigt, forældet retssystem, men vi er overbeviste om, at verden er klar til, at vi tager et radikalt spring til dette århundrede med en digital løsning for tidlige investeringer,« siger Bertrand Bisson.

Dealcircles koncept er ikke at forveksle med crowd funding. Med hensyn til sidstnævnte er det iværksætteren selv, der går rundt med raslebøssen for at skaffe kapital til sin idé. Dealcircles koncept er – i hvert fald i første omgang – målrettet investorlaget, og det er da også kun dem, der har digital adgang til platformen.