DONG og de sorte streger

Den 7. april 2016 gav koncernledelsen i DONG Energy en udtømmende præsentation af selskabet for en gruppe fremmødte analytikere. Gennem en aktindsigt er Berlingske kommet i besiddelse af Power Point-præsentationen til aktionærerne. Den er dog flere steder sløret med sort overstregning. DONG vil ikke fortælle, hvad der står bag de sorte streger, men skriver i et mailsvar til Berlingske, at alle informationerne er medtaget i prospektet eller er uvæsentlige. Her gennemgår Berlingske Business tre af de mange sorte sider.

Thomas Thune Andersen bestyrelsesformand for Dong Energy og Henrik Poulsen administrerende direktør for DONG Energy. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på havvind

Havvind er dyrt, og hvis DONG skal fortsætte sit ekspansionseventyr, så skal prisen på havvind ned. I nedenstående graf viser DONG, hvordan prisen vil falde, men kun frem til 2025. Resten af grafen er streget over. DONG nævner ikke langsigtede forventninger til elpris fra havvindmøller i sit prospekt og vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag den sorte boks, men selskabet afviser, at man har givet analytikerne et billede af, hvad prisen på havvind vil være efter 2025.

Forsyningskæden og flaskehalse

I materialet til analytikerne fremhæver DONG sin måde at bygge havvindmølleparker på, som involverer 150-200 kontrakter til underleverandører. På denne slide har DONG fortalt analytikerne om »dynamikken« blandt underleverandørerne, hvilket omfatter flaskehalse og overkapacitet. Hvordan det står til blandt underleverandørerne er dog streget ud. DONG skriver til Berlingske, at man ikke har fortalt analytikerne, hvor man ser flaskehalse, men at man har vist, at der er kommet øget konkurrence, hvilket også er beskrevet i prospektet.

Milliardsalg af havvindmøller

DONG bygger havvindmølleparker, og så sælger de som regel 50 pct. efterfølgende. Det kaldes en »farm down«. Bag den sorte streg på nedenstående billede står status for en potentiel farm down af en nyere havvindmøllepark. Sådanne farm down giver som regel mellem fem og ti mia. kr. til DONG.

Men hvad status er, er overstreget for DONGs fire nyeste havvindmølleparker. DONG beskriver i sit prospekt, at to af frasalgsprocesserne er startet, og man sætter cirka-dato på to andre. DONG oplyser, at det er denne information, som analytikerne har fået, og at informationen i prospektet er den mest opdaterede. Selv om data ifølge DONG fremgår af prospektet, er oplysningerne alligevel streget ud i aktindsigten.