Dit kreditkort sniger sig ind i mobilen

Allerede nu er adskillige mobiltelefoner forsynet med den chip, der kan indeholde data om alle dine plastickort. Om to år kan du smide din pung ud og nøjes med telefonen.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobiltelefonen med indbygget dankort, klippekort, sygesikringskort og måske også pas sniger sig allerede i disse måneder ned i danskernes lommer, men der går endnu halvandet til to år, før vi blot kan svinge telefonen forbi et aflæsningsapparat og dermed have betalt for varerne, købt en togbillet eller anvendt den elektroniske hotelnøgle, som man fik tilsendt, da man betalte for hotelværelset.

Nu sælges nemlig de første mobiltelefoner, som fra fødslen har fået indbygget den nye NFC-teknologi, en chip, der i fremtiden kan bruges til betaling i butikker eller i bussen. Indtil videre slumrer den blot, men allerede til sommer vil banker og teleselskaber i Danmark formodentlig være blevet enige om, hvordan de i fællesskab får det hele til at virke – og rykker man hurtigt, kan Danmark skabe sig en guldgrube af indtjening på eksport af løsningen.

»De næste tre-seks måneder ser vi på erfaringerne fra Holland, Singapore, Storbritannien og Frankrig, og om maksimalt halvandet-to år er teknologien på plads, så vi kan fjernopdatere de programmer, som skal ligge på telefonens SIM-kort. Dette handler om hele digitaliseringen af Danmark, og hvis vi rykker hurtigt, får vi mulighed for at skabe en ny industri, for der skal udvikles både programmer og tjenester, så man f.eks. automatisk går tilsendt garantibevis ved køb, så man kan dele regningen på restauranten, så au pair-pigen kan sende penge hjem, så man kan betale for at leje film på TV-skærmen... Dette er kun begyndelsen!« siger Morten Hother Sørensen, underdirektør for nye forretningsområder i TDC.

SIM-kort i centrum

Mobiltelefonens SIM-kort er det helt centrale i øvelsen. På de nye SIM-kort kan der ligge 20-30 kort: Visa, Mastercard, Dankort, sygesikringsbevis, svømmehalkortet, IKEA-, COOP-, Q8-kortet m.fl. Teleselskaberne vil gerne leje pladsen ud mod at få del i indtjeningen. De kan så over mobilnettet opdatere SIM-kortet med de kort, man ønsker at have her. Samtidig kan vægtere, hjemmehjælpere m.fl. indlæse stregkoder, og fordi telefonen identificerer dem, kan oplysningerne sendes over mobilnettet og dermed afløse »gammeldags« adgangskort.

»Vi kan tjene nogle penge. Ikke mange, men.... Vi sælger og giver tilskud til de telefoner, som danskerne skal have. Derfor skal der være en forretningsmodel, før vi vil betale for telefoner med NFC. Men så kan vi tilbyde meget stærkere tjenester, der gør mobiltelefonen til folks digitale alias,« siger Morten Hother Sørensen, der anslår, at alle mobiltelefoner om senest tre år har NFC-teknologi i sig. I Storbritannien bruges NFC i rejsekortet Oyster Card. De terminaler, der skal bruges til at betale med Oyster Card eller mobiltelefonen, er allerede et almindeligt syn, som også butikkerne har taget til sig. Blandt mange kan man i banken Barclays betale beløb op til 15 pund med sin mobiltelefon.

Apple og Google lurer

I Danmark har Nets, det tidligere PBS, fingrene dybt nede i NFC-bolledejen, og her maner senior manager med speciale i nye betalingsformer, Mette Grimm Munck, til besindighed. Hun forventer, at betaling med mobilen vil være almindeligt inden for en håndfuld år – men også, at den heftige udvikling på smartphoneområdet vil medføre, at NFC vil blive brugt på måder, vi end ikke kan forestille os i dag.

»Der er en række rent infrastrukturmæssige ting, der skal på plads, før vi kan levere betalingsløsninger med NFC. Og der kan gå op mod fire år – men de første forsøg kommer allerede inden for de næste par år. Der vil være steder, hvor det er yderst relevant, fordi betalingen skal gå hurtigt, og særligt supermarkederne er interesserede i at få tingene til at køre lidt nemmere ved kassen. Visionen om den mobile pung lever, og vi ved, at vi skal være vakse ved havelågen for at følge med,« siger Mette Grimm Munck.

De store IT-giganter – Apple, Google m.fl. – vil nemlig også gerne knytte folk tæt til sig ved at være deres betalingskanal.

»Hvis teleselskaberne ikke snart kommer i gear, køres vi over af Apple og Google. Der er en fælles trussel for bankerne og os. Vi skal finde sammen om en bærende model,« siger Morten Hother Sørensen fra TDC. Og måske skal der tænkes mindre på penge i den forbindelse:

»Mens vi overvejer, hvordan man kan tjene penge på det, løber vi risikoen for, at nogen udefra kommer og løber med hele markedet. Vi kan allerede noget nu, men det kræver, at bankerne får et realistisk billede af, hvad teknologien kan give af indtjening, og laver en fælles løsning. Jeg tror ikke på, at man kan tjene penge på NFC,« siger professor Jan Damsgaard fra Center for Anvendt Informations- og Kommunikationsteknologi på handelshøjskolen CBS i København. Han advarer om, at flere løsninger vil få forbrugerne til at vente, indtil der er en klar vinder – ligesom i VHS-/Betamax-krigen eller HD-DVD-/Blu-ray-krigen.

»Hvem siger, at vi ikke kan blive den næste PayPal, Skype eller Google? Vinderen i kategorien vil blive eksorbitant rig og skabe rigtigt mange jobs,« understreger han.