Digitaliseringen er et tveægget sværd

Robotter på vej ind på advokatkontorerne.

Formand for DJØF Advokat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den digitale fremtid er en realitet. Vi står, om vi er klar eller ej, med begge fødder solidt plantet i fremtidens intelligente arbejdsmarked. Det gælder også den danske advokatbranche.

Berlingske Business kunne i denne uge fortælle, hvordan softwarerobotten »ROSS« nu er ansat på det første advokatkontor i USA. Det vil helt givet føre til effektiviseringer, men også mere viden, der kan understøtte advokaternes arbejde. Det er også givet, at ROSS varsler en grundlæggende omkalfatring af advokatbranchen, idet job og opgaver for advokatfuldmægtige og advokatsekretærer hurtigt kan forsvinde i de kommende år. Deloitte har anslået, at der i Storbritannien vil forsvinde 114.000 job i den britiske advokatbranche frem mod 2030 som følge af digitalisering og automatisering.

ROSS kan på sekunder understøtte en konkurssag med viden og afgørelser, som det før tog dage at grave frem – og snart kan softwarerobotten varetage opgaven med datarumsgennemgang ved virksomhedsoverdragelser. Og så må vi forvente, at en del af den uddannelsesfødekæde, som har formet nutidens advokater, forsvinder.

For der vil altid være brug for dygtige advokater. Men de kan af gode grunde ikke forlade ikke universiteterne som 27-årige med ti års erhvervserfaring i bagagen. Her har vi indtil nu haft stillingerne som advokatfuldmægtige til at give kandidaterne de grundlæggende færdigheder i advokatbranchen. Det gælder blandt andet sansen for kvalitet og de små detaljer, det vigtige relationsarbejde til kolleger og kunder samt evnen til i det hele taget at anvende juraen i en foranderlig virkelighed.

Det store spørgsmål er så, hvordan sikrer vi den opbygning af erfaring, hvis ROSS over tid eliminerer advokatfuldmægtigstillingerne? Vi kan jo ikke slukke for strømmen eller på anden måde stå af det teknologiske tog.

I stedet vil jeg opfordre til, at vi, som samlet advokatbranche, tager bestik af den digitale udvikling og finder løsninger. Så har vi også om ti og tyve år dygtige advokater, der med brancheerfaring kan trække på det bedste, som digitaliseringen tilbyder.