Mød Ross, det nye kuglelyn på kontoret

Ross er navnet på en af de første digitale advokater på markedet. Ross er startet af canadiske universitetsstuderende og har en af verdens største advokatfirmaer i investorkredsen.

ARKIVFoto: IRIS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge kom det frem, at det amerikanske advokatfirma BakerHostetler har hyret advokatrobotten Ross til at bistå firmaets advokater med konkurssager. BakerHostetler har omkring 50 advokater beskæftiget med konkursret.

Ross er den nye kollega i advokatbranchen, og snart bliver det Ross, man spørger til råds på en række advokatkontorer. For ifølge firmaet bag robotten, Ross Intelligence, har flere advokatfirmaer købt licens til at benytte Ross, fremgår det af magasinet American Lawyer.

Og så har et af verdens største advokatkontorer, Dentons, i øvrigt investeret i Ross og testet robotten siden sidste sommer.

Ross er udviklet af en håndfuld canadiske universitetsstuderende, som i 2014 fik adgang supercomputeren Watson gennem IBMs Watson-konkurrence, hvor universitetsstuderende fra topuniversiteter dyster om 100.000 dollar til start af egen virksomhed.

De studerende skal identificere en branchespecifik udfordring.

Derpå fodrer de Watson med relevante data og træner den i at svare relevant og brugbart på de stillede spørgsmål. Folkene bag Ross kastede sig over advokatbranchen og vandt andenpladsen i konkurrencen.

Ross gav pote

Siden er det gået stærkt. Ross kom under vingerne hos californiske Y Combinator, en slags accelerator for nystartede virksomheder, som Airbnb og Dropbox også har været igennem.

Hos Y Combinator kommer virksomheden gennem et intenst forløb, så den sammen med andre start-ups kan præsentere sig bedst muligt på en demodag for mulige investorer. Og for Ross gav det pote. Dentons, der er et af verdens største advokatfirmaer, investerede i Ross Intelligence og har som nævnt siden sidste sommer testet Ross.

Foreløbig er Ross specialiseret i konkursret, men ifølge Ross’ topchef og medstifter, Andrew Aruba, kan nærmest alle retsområder med tiden blive Ross’ gebet. I første omgang ligger områder som skatteret og ansættelsesret lige for.

Ifølge Andrew Arudas tidligere udtalelser til Berlingske har advokatstanden ikke grund til at frygte Ross. De bliver ikke arbejdsløse.

»Ross kommer aldrig til at erstatte advokater. Ross vil give dem et betydeligt løft. Samtidig er der et kæmpemarked for juridisk hjælp til dem, der i dag ikke har råd. Et værktøj som Ross vil give dem råd til en advokat. Jeg tror, at Ross vil åbne for, at flere advokater kan lave mere. Det kan potentielt udvide markedet og skabe flere job,« siger Andrew Arruda.

Hans ambition er, at Ross bliver tilgængelig på alle sprog – og dermed en dag også taler dansk.

Ifølge IBM tager det Watson otte-ti måneder at lære et nyt sprog.