Digitale danskere udfordrer fagbevægelsen: Behov for mere viden

Danske lønmodtagere er overvejende positive overfor, at digitalisering, automatisering og robotter rykker ind på deres arbejdspladser. De vil bare gerne have noget mere efteruddannelse.

61-årige Gert Nielsen har taget et digitalt tigerspring. For 37 år siden begyndte han som telemontør-aspirant hos KTAS, hvor han cyklede rundt til kunderne i København. I dag er han blevet efteruddannet og overvåger og styrer telefonsystemerne på Rigshospitalet og hos politiet fra et centralt center hos TDC. »Mit råd er at tage al den uddannelse, man overhovedet kan,« siger Gert Nielsen. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når nye teknologier i form af nye digitale løsninger, automatisering eller robotter sniger sig ind på arbejdspladsen og ændrer arbejdsopgaver og hverdagen, er det overvejende positivt. Det viser en ny undersøgelse, som analyse­instituttet Epinion har foretaget blandt 1.203 danskere i beskæftigelse.

Undersøgelsen er udarbejdet på opdrag af LO, som i dag, mandag, inviterer til en konference om fremtidens arbejdsmarked under overskriften Arbejdsmarked 4.0. med deltagelse af statsministeren og Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederiksen.

54 pct. af danskerne i beskæftigelse mener ifølge undersøgelsen, at automatisering og digitalisering vil give nemmere arbejdsprocesser, mens 40 pct. tror, at det kan være med til at holde på arbejdspladserne i Danmark, og 38 pct. mener, at automatisering og digitalisering vil skabe nye job herhjemme.

Kun 15 pct. oplever, at deres job er under pres fra de nye teknologier. Til gengæld kræver 72 pct. mere efteruddannelse, og 42 pct. ønsker, at deres fagforening skal være »meget mere fremme i skoene«, når det handler om at lave kurser inden for ny teknologi og digitalisering. Kun ti pct. er uenige i det udsagn.

Brug for et nyt råd

Selv om de digitale danskere udfordrer fag­bevægelsen til at sikre mere efter- og videreuddannelse, er LOs formand, Lizette Risgaard, godt tilfreds med undersøgelsens resultat.

»Danskerne ønsker mere uddannelse for at kunne være mere sikre i deres job i fremtiden. At den teknologiske udvikling ændrer arbejdsmarkedet, har vi set før. Hvis vi skal klare det teknologiske tigerspring, skal fagbevægelse, arbejdsgivere og regeringen være parate til at styrke musklerne inden for efter- og videre­uddannelse,« siger Lizette Risgaard, som derfor vil foreslå statsministeren, at der bliver nedsat et hurtigtarbejdende digitaliseringråd med samme tyngde som det globaliseringsråd, der var nedsat fra 2005 til 2009 og rådgav regeringen om en strategi for Danmark i en global økonomi.

Samtidig vil hun forsøge at bruge trepartsforhandlingerne i foråret 2017 til at få en aftale om bedre efter- og videreuddannelse, og så håber hun, at hun kan være med til at få politikerne til at opgive planlagte besparelser på blandt andet erhvervsuddannelserne.

Man skal selv tage initiativet

At ny teknologi ikke behøver at koste jobbet, kan 61-årige Gert Nielsen tale med om. For 37 år siden begyndte han i et job, som ikke eksisterer i dag. Han cyklede nemlig rundt som telemontøraspirant for det daværende KTAS og trak kabler og satte stik op til fastnettele­foner hos københavnerne og i københavnske virksomheder. Senere blev cyklerne skiftet ud med biler, og telemontørerne fik en bærbar computer med ud hos kunden til at klare arbejdet.

I dag sidder Gert Nielsen i et remote center hos TDC Netdesign på Teglholmen i Sydhavnen og overvåger og styrer blandt andet Rigshospitalets og politiets telefonsystemer.

»Forskellen på de seneste 30-40 år og så i dag er, at udviklingen nu går rigtigt stærkt. Det går hurtigere og hurtigere, og de produkter, som kunderne efterspørger, skifter hele tiden. Jeg arbejder med systemet Mitel, men det er ikke så efterspurgt længere. Nu vil kunderne have systemer fra Cisco eller Microsoft,« siger Gert Nielsen, som altid har været én af dem, der var nysgerrig over for den nye teknologi.

»Da vi begyndte at tage for eksempel computere i brug, meldte man sig selv til. Så dem med interessen, der trådte et skridt frem og gerne ville efteruddanne sig, kom til at arbejde med det,« siger Gert Nielsen, som også er tillidsmand i sin afdeling.

Efter hans mening er det ikke kun politikerne og arbejdsmarkedets parter, der skal tage teten for at sikre, at medarbejderne følger med tiden.

»Mit råd er at tage al den uddannelse, man overhovedet kan – enten ud fra hvad man selv har lyst til eller ud fra en snak med arbejdsgiveren. Man kan godt selv tage initiativet og være på forkant,« siger Gert Nielsen.