DI-topmøde: Robotterne er vores venner

Der er mange ting at være bekymret over, hvis man skal tro toppen af dansk erhvervsliv, der onsdag havde sat hinanden stævne i Operaen på Holmen til årets topmøde i Dansk Industri. Men robotter og ny teknologi er ikke én af dem.

Under sloganet »Transforming Denmark – Winning the Future« bød DI til topmøde, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)blev interviewet af ordstyrer Cecilie Beck på scenen i Operaen. (Foto: Jens Astrup) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digitaliseringen og hele den teknologiske udvikling spiller en kolossal rolle. De, der griber de nye muligheder, griber fremtiden. De, der ikke gør, får problemer.« Det lagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud med at slå fast fra talerstolen i den tætpakkede Opera på Holmen.

Temaet for årets topmøde var »Transforming Denmark – Winning the Future« og handlede netop om, hvordan politikere og erhvervsliv bedst griber de muligheder, som den teknologiske udvikling og globaliseringen giver.

På topmødet var det tydeligt, at både erhvervsledere og toppolitikere har mange bekymringer, herunder rammerne for fremtidig vækst i 2025-planen og behovet for at få taget livtag med den opblomstrende nationalisme i EU og protektionisme over hele verden.

Den nye teknologi med digitalisering, robotters indtog i produktionshallerne, automatisering af en lang række funktioner og den has­tigt voksende brug af kunstig intelligens i mange forskellige sammenhænge er til gengæld ikke en fare, men derimod en mulighed.

IBMs cheføkonom, Martin Fleming, var den, der tog teknologioptimismen længst.

»Vi er nået dertil i den teknologiske udvikling, at vi står over for fire årtier med vækst. Der vil selvfølgelig være perioder med recession, men den gennemsnitlige årlige vækst vil være langt mere robust i de kommende årtier, end i dag,« sagde Martin Fleming.

IBM er kendt for at være en af de leverandører, der er længst fremme med at udvikle en supercomputer på basis af kunstig intelligens, som kan bruges til at erstatte en lang række af de rutinefunktioner, som f.eks. jurister og læger har. Men det betyder ikke færre job, mente Martin Fleming.

»Kunstig intelligens eller »augmented intelligens«, som vi mener, at man bør kalde det, vil komplementere menneskers færdigheder i stedet for at erstatte dem. Det ser vi f.eks. inden for sundhed, hvor Watson er ved at udvikle komplementære teknologier, som kan hjælpe lægerne med at stille bedre diagnoser,« sagde Martin Fleming.

Virkeligheden er anderledes i Danmark

Han blev modsagt af den amerikanske futurist og Silicon Valley-iværksætter Martin Ford, som er i København i øjeblikket for at promovere sin bog »Robotterne kommer«, og som havde lagt vejen forbi topmødet.

Martin Ford mener, at især kunstig intelligens i form af maskinlæring, smarte algoritmer og robotter er nået så vidt, at den ikke kun erstatter muskelkraft, mens også begynder at erstatte menneskers hjernekraft. Det vil føre til en ny æra med massearbejdsløshed.

Umiddelbart skulle man tro, at Martin Fords forudsigelser ville få fagbevægelsen helt op i det røde felt. Men LOs formand, Lizette Risgaard, der som den første LO-formand nogensinde havde fået taletid på et DI-topmøde, er af en anden opfattelse.

»Virkeligheden er anderledes i Danmark. Vi ligger på en tredjeplads i verden, når det handler om andelen af robotter pr. person, og vi har en relativt lav arbejdsløshed. Der er nogle, der vil miste deres job til robotter og automatisering inden for nogle brancher, men samtidig betyder den stadigt ældre befolkning, at der bliver brug for hænder i andre brancher, så jeg er ikke bekymret,« sagde Risgaard.

»Men det kræver, at virksomhederne påtager sig opgaven med at uddanne og efter­uddanne deres nuværende og kommende medarbejdere i livslange læringsforløb. Og det kræver, at vi bliver ved med at have et sikkerhedsnet i form af ordentlige forhold for ledige og mulighed for at få en rimelig kontanthjælp,« tilføjede LO-formanden.