»Jeg kunne ikke klare, at udvikling kun var noget, der fandt sted uden for lægekonsultationen«

For halvandet år siden forlod han et job som praktiserende læge. Nu vil han forandre sundhedsbranchen indefra ved hjælp af nye, intelligente IT-løsninger.

»I 2016, hvor Skype og Facetime er allemandseje, er du stadig nødt til at møde op og sidde halvanden meter fra lægen for at få råd og vejledning. Her er det oplagt at finde smartere løsninger,« fastslår lægen Imran Rashid, som er innovationschef hos Aleris-Hamlet Hospitaler. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imran Rashid har en mission. Sammen med sin arbejdsplads, privathospitalskæden Aleris-Hamle­t Hospitaler, hvor han er innovationschef, vil han disrupte sundhedsbranchen indefra ved hjælp af nye, intelligente IT-løsninger.

For halvandet år siden forlod han et job som praktiserende læge. Og han lægger ikke skjul på årsagen:

»Jeg kunne ikke klare, at alt var status quo, og at udvikling kun var noget, der fandt sted uden for lægekonsultationen. Gennem de seneste 15-20 år, er der sket en kolossal udvikling, men den er først nu ved at nå sundheds­væsnet,« siger Imran Rashid.

»Lidt sat på spidsen tænker man i lægeverdenen, at to piller er bedre end én pille, mens resten af verden drives af, at fremtiden ligger på smartphonen, og at ting som kunstig intelligens, virtual reality og internet of things buldrer frem,« tilføjer Imran Rashid, der som praktiserende læge forsøgte at indføre video­konsultationer, men måtte opgive at komme igennem systemet med sin idé.

Aleris Hamlet har 10.000 ansatte fordelt på knap 400 institutioner i hele Skandinavien og behandler et bredt spektrum af sygdomme.

Som innovationschef har Imran Rashid fået til opgave at sætte turbo på digitaliseringen.

»Vores udgangspunkt er, at sundhed ikke kun er et spørgsmål om at være syg eller ikke syg, men også om, hvilke kundebehov der skal dækkes i fremtiden. Er du rask, er et af behovene nem adgang til viden og forebyggelse og overvågning af, om helbredet er i orden. I 2016, hvor Skype og Facetime er allemandseje, er du stadig nødt til at møde op og sidde halvanden meter fra lægen for at få råd og vejledning. Her er det oplagt at finde smartere løsninger til folk, der har smartphonen som epicentret i deres liv,« siger Imran Rashid.

På længere sigt ser han især perspektiver i IBMs supercomputer Watson, der ser ud til at kunne slå levende læger, når det handler om præcise kræftdiagnoser.

»Om fem år tror jeg ikke, at man får lov at arbejde som læge, hvis man ikke har et beslutningsstøtteværktøj bag sig, der kan tappe ind i al den tilgængelig data på sundhedsområdet og hjælpe lægen til at stille diagnosen mere præcist. Samtidig vil vi få et system, hvor lægen hele tiden bliver vurderet af patienten a la Trustpilot. Forbrugerne vil nok også gøre oprør mod, at man skal bruge en bestemt læge,« forudser Imran Rashid.