Der er udsigt til regn og slud i Norge

Økonomien kører ikke længere i olie. Prisen på landets fremmeste eksportvare er raslet ned, og nordmændene oplever noget så besynderligt som fyringsrunder, arbejdsløshed og faldende huspriser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges oliebaserede økonomi, der indtil for nylig var blandt Europas stærkeste, står nu over for år med lavere vækst. Det skyldes, at nedgangen i indtjening i energisektoren smitter af på andre brancher og andre dele af samfundsøkonomien, og det udfordrer politikere, der godt nok ønsker at skabe nye job, men samtidig frygter at tænde op under et glohedt boligmarked.

Norge står uden for EU, men har i de seneste tre år oplevet en større vækst end medlemmerne af unionen. Nu ventes det imidlertid, at væksten bliver noget nær halveret i forhold til sidste år og ender omkring 1,4 procent i 2015. Det er betydeligt under naboernes vækst.

Blandt dem, der må imødese arbejdsløshed er Lars, en computeringeniør sidst i 50erne, der i sidste uge fik at vide, at hans job vil blive skåret væk. Han medvirker her på den betingelse, at hans efternavn ikke offentliggøres, hvilket måske i sig selv kan ses som et udtryk for en usikkerhed over for fænomenet arbejdsløshed i et land, der længe har brystet sig af den økonomiske fremgang.

»Den største konsekvens for mig er, at jeg kan ende med at få en mindre pension. Det er helt afgjort et tilbageslag for mine planer. Jeg vil selvfølgelig prøve at søge arbejde andre steder, men det er svært at finde et fast job, når man nærmer sig de 60,« siger Lars til Reuters.

Stigende arbejdsløshed

Arbejdsløsheden i Norge nåede i juli det højeste niveau i ti år, hvilket er temmelig penibelt for regeringen, selv om den med 4,5 procent af arbejdsstyrken stadig er mindre end halvdelen af de 10,9 procent, der er gennemsnittet i eurozonen.

I sidste uge bekendtgjorde entreprenørselskabet Aker Solutions, at man ville skære 500 stillinger væk. Dermed har det efter norske forhold store selskab alene i år skåret i alt 1.400 stillinger væk af de samlede 16.000 som følge af en svigtende efterspørgsel fra olieselskaberne.

»Vi bliver nødt til at beskytte selskabet og resten af medarbejderstaben ved at træffe dette valg,« siger administrerende direktør Luis Araujo til Reuters.

»Der hersker usikkerhed, projekter bliver ikke godkendt, og så længe dette pågår, bliver vi nødt til at afstemme vores størrelse efter markedet.«

Ifølge Norges Ny Arbeids- og Velferdsforvaltning, i daglig tale blot NAV, vil arbejdsløsheden stige yderligere i de kommende måneder.

»Vi forventer, at den landsdækkende arbejdsløshed fortsat vil stige med samme takt, som den har gjort hidtil i det indeværende år – ikke mindst fordi vi mener, at den vil brede sig til andre regioner i landet,« siger seniorrådgiver Johannes Sørbø.

I modsætning til andre økonomier, der endnu ikke har genvundet det tabte fra finanskrisen, er Norges bruttonationalprodukt dog steget med 5,7 procent i forhold til niveauet fra 2007.

Men Statistisk Sentralbyrå, Norges pendant til Danmarks Statistik, sænkede sidst i den forgangne uge vækstprognosen for 2016-2018 til et forventet 1,2 procent næste år mod et tidligere estimat på 1,7 procent.

»De økonomiske udsigter for Norge er noget svagere end de har været i nogen tid. Vi forventer derfor, at orienteringen i den norske finanspolitik for 2016 vil være noget mere ekspansiv end de foregående to år,« hed det videre fra Statistisk Sentralbyrå.

Regeringen indrømmer afmatning

Med Europas næsthøjeste pr. capita-indkomst og en pengetank på 5,5 milliarder kroner skal Norge nu til at finde den rigtige dosering af finanspolitiske lettelser, en aktiv pengepolitik og en svagere valuta, der samlet set kan holde forbrugernes humør oppe og dermed styre landet uden om en recession.

Fondet er mere end dobbelt så stor som Norges samlede, årlige nationalprodukt, og det svarer til godt en million kroner for hver af de 5,2 millioner nordmænd. Men vekslende regeringer har alle dage været bekymrede for at fodre økonomien med offentlige midler, så pengene er for en stor dels vedkommende blevet i pengetanken.

Centralbanken i Oslo har sænket renten to gange inden for de seneste ni måneder, og den er nu på rekordlave 1,0 procent. Desuden er der stor mulighed for endnu en sænkning i løbet af denne måned.

Oppositionen sidder til venstre i Norge, og den har gjort arbejdsløsheden til et kardinalpunkt forud for lokalvalgene 14. september. Centrum-højre-regeringens svar på den økonomiske nedgang har været rådvild og langsommelig, lyder det fra Arbeiderpartiet. Partiet har selv lanceret en pakke til to milliarder kroner, der indeholder offentlige investeringer i infrastruktur, flere penge til jobtræning og forskning i grønne teknologier.

Statsminister Erna Solberg har afvist opfordringer om øjeblikkelige tiltag med den begrundelse, at hendes regerings reaktion på de lavere oliepriser allerede satte ind i 2014 og i øvrigt fortsætter næste år med. Men hun indrømmede dog for nylig, at økonomien kørte dårligere, end regeringen havde forventet.

»Den norske økonomi er ikke i krise, men vi har udfordringer, og de er større, end vi har set hidtil,« sagde hun således i sidste uge.

Ejendomsmarked vil blive ramt

Huspriserne i Norge har redet på en bølge af store lønstigninger, billig kredit på de internationale lånemarkeder og en finanssektor, som har været ivrig efter at tjene penge på realkreditmarkedet. Det betyder, at den gennemsnitlige pris på et hus i Norge er mere end fordoblet siden 2003, og alene i de seneste tolv måneder er priserne steget med 7,7 procent.

Real Estate Norge vurderer, at den stigende arbejdsløshed på et eller andet tidspunkt vil slå igennem på ejendomsmarkedet.

»Det vil formentlig have en stigende indflydelse i løbet af året – i hvert fald i visse regioner. Alt andet ville være meget overraskende,« siger administrerende direktør Christian Dreyer.

Oversættelse: Lars Rosenkvist