Norsk oliefond taber på 270 mia. kr. på en måned

Det kan godt være, at det danske skattevæsen har udbetalt lige lovligt meget i udbytterefusion, men det er småting i forhold til de 270 mia kr., som Norges Oliefond har tabt på nedturen på de globale finansmarkeder over den seneste måned.

Den statslige norske fond har tabt cirka 5 pct. på sine investeringer i løbet af den sidste måned, fortæller den administrerende direktør i fonden, Yngve Slyngstad. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX NORWAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den statslige norske fond har tabt cirka 5 pct. på sine investeringer i løbet af den sidste måned, fortæller den administrerende direktør i fonden, Yngve Slyngstad, i et podcast ifølge avisen VG.

Fonden har aktiver for samlet omkring 830 mia. dollar ifølge Bloomberg News, svarende til ca. 5430 mia. kr. Et tab på 5 pct. svarer til, at fondens værdi er faldet med 270 mia. kr. på en måned, eller omtrent 9 mia. kr. om dagen. Et tab, som direktøren dog tager med en vis ro.

- Vi kan ikke bare gemme det hele væk i banken - vi er nødt til at investere i risiko. Vi investerer i obligationer, vi investerer i aktier, og vi investerer i fast ejendom, siger Yngve Slyngstad, der også siger, at Kina har bidraget meget til fondens vækst de seneste 20 år.

De kinesiske aktier har taget det stejleste fald over fem dage siden 1996 på et særdeles uheldigt tidspunkt for oliefonden, der har forsøgt at udvide investeringerne i Kina i håbet om at fange en større del af den globale vækst.

Tidligere i år fik fonden nemlig, efter flere års lobbyindsats, hævet sin kvote for investeringer i kinesiske A-aktier til 2,5 mia. dollar fra 1,5 mia. dollar. Ved udgangen af sidste år havde fonden investeret 27 mia. dollar i Hongkong og Kina, skriver Bloomberg News.

Tabet kommer i kølvandet på årets andet kvartal, der bød på et tab på ca. 73 mia. norske kr., godt 57 mia. kr., det første tab i tre år for oliefonden. Ved udgangen af 2012 ejede fonden i gennemsnit 1,2 pct. af alle børsnoterede selskaber i verden, skriver Bloomberg News.