Olieprisen tumler videre mod afgrunden

Prisen på olie falder igen-igen mandag morgen. Oliekontrakterne svinger i området omkring 44,5 dollar pr. tønde, hvilket er mere end en halvering på et år. Ifølge Goldman Sachs lurer yderligere nedtur for olieprisen lige om hjørnet.

Olieprisen har været på en lang rutsjetur det seneste år. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skrev i en analyse fredag, at olieprisfaldet kan blive endnu værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke meget at smile over i verdens olieeksporterende lande. Prisen på olie bare dykker og dykker og er nu mere end halveret over det seneste år. En tønde råolie koster mandag morgen omkring 44,5 dollar mod 91 dollar midt i september sidste år.

Investeringsbanken Goldman Sachs smed fredag mere brænde på oliebålet med en analyse, der pegede på, at et overudbud af olie på markedet kan resultere i, at olieprisen kan falde ned mod 20 dollar pr. tønde.

»Oliemarkedet er endnu mere overforsynet, end vi havde regnet med. Vi estimerer nu, at dette overskud vil fortsætte i 2016 med yderligere Opec-produktionsvækst, konkurrencedygtige tilbud uden for Opec og svagere efterspørgselsvækst,« skrev den amerikanske investeringsbank i en analyse.

For Norge er prispresset på olie blevet særdeles kritisk. Allerede for tre måneder siden viste en større sammentælling fra den norske bank DnB Nor, at der siden august 2014 er blevet fjernet over 22.000 job i den landets oliesektor. De massive olieprisfald har været gift for norsk økonomi, hvor nyheder om store fyringsrunder efterhånden er blevet dagligdag. Statoil toppede fyringslisten tilbage i juni, men hele 23 selskaber har sløjfet 150 stillinger eller derover siden august 2014.

Den seneste prognose viser, at næsten 24.000 personer har mistet deres job i den norske oliebranche over det seneste års tid.

Olierelaterede virksomheder beskæftigede i omegnen 330.000 personer i Norge i 2014.