Denne by er Danmarks dårligst digitaliserede

Morsingboerne er stadig dårligst til at aktivere NemID til brug med det offentlige. Det sker på trods af en fremgang i antallet af NemID, der ligger tæt på landsgennemsnittet.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Den ultimativt laveste penetration af aktiverede NemID til såkaldt OCES-brug er fortsat i Øster Assels. Postdistriktet, der ligger på øen Mors i Limfjorden, blev første gang nævnt på Version2, da vi i september bragte landsstatistikken for aktiverede NemID. Her lå Øster Assels suverænt i bund, og den kedelige tendens fortsætter. Det skriver Version2.

Blot 46,2 procent af borgerne i postdistrikt 7990 Øster Assels har et NemID, der er aktiveret til brug med det offentlige. Det er langt under landsgennemsnittet på 58,4 procent og endnu længere under førstepladsen for aktiverede NemID, der igen i år tilfalder Aarhus C, der med en penetration på 83,8 procent ligger hele 37,6 procentpoint over den limfjordske by.

Det ser dog ud til, at der sker noget i den lille by. For siden sidste statistik er der sket en fremgang på 13,7 procentpoint, blot 0,3 procentpoint fra den gennemsnitlige stigning på landsplan.

Langeland langt fra landsgennemsnit

Som Danmarkskortet dokumenterer, ser det generelt tungt ud i udkantsdanmark, men særligt Langeland synes at være hårdt ramt af den skævvredne digitalisering. Her er postdistrikterne Rudkøbing, Humble, Tranekær og Bagenkop langt under landsgennemsnittet, med to af byerne i top 10 over mindst digitaliserede byer - målt på udbredelsen af NemID.

Det overrasker ikke Martin Bech Jørgensen, der er leder af borgerservice i Langeland Kommune. Kommunens befolkningssammensætning med mange ældre borgere gør, at de skal gøre en ekstra indsats end i byerne, fortæller han. Men han er positivt stemt over for de udfordringer, kommunen står over for i forhold til den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi om, at al kommunikation med det offentlige skal være digital.

»Vi har i denne uge sat ekstra fokus på digitalisering og NemID i kommunen. Samtidig arbejder vi tæt sammen med ældreorganisationer rundt om på øen, ligesom skolerne også gør en stor indsats for at få de unge med på digitaliseringen,« siger Martin Bech Jørgensen til Version2 og fortsætter:

»Næste gang, der kommer en statistik ser det bedre ud. Vi har haft et boom de sidste par måneder, og vores digitaliseringsteam i kommunen er meget opmærksomme på at få flere med på den digitale bølge.«

For borgerservicelederen handler det om, at borgerne kan få en bedre betjening, kommunen kan nå digitaliseringsstrategiens mål og samtidig spare penge.

I denne uge har kommunen således sat fokus på digitalisering og NemID i et samarbejde mellem Borgerservice og Langeland Bibliotek. På hovedbiblioteket i Rudkøbing har der således været borgerservicemedarbejdere til at svare på spørgsmål om alt fra e-boks, borger.dk og NemID. For dem, der bor i yderområder som eksempelvis Bagenkop, der ligger på det sydlige Langeland, eller Tranekær på det Nordlige, kom der i denne uge en borgerservicemedarbejder med rundt, da bogbilen besøgte områderne.

Følg debatten på Version2.