Ildsjæle vil løfte vækst i udkantsområder

Danmarks udkantsområder står over for enorme udfordringer, og nye tal viser, at iværksætteraktiviteten er betydeligt lavere her end i resten af landet. Alligevel findes der mønsterbrydere i udkantsdanmark, der er klar til at satse stort på vækst.

Danmarks udkantsområder står over for enorme udfordringe Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ramponerede tidligere sukkerfabrik i Sakskøbing er i dag forvandlet til ukendelighed og fremstår som en driftig erhvervspark med spirende liv. Det samme kan siges om den gamle Højbygård Papirfabrik på Lolland, der bl.a. er blevet omdannet til et moderne konferencecenter.

Manden bag de betydelige investeringer er den 51-årige jyde Martin Skibsted, og det er kun begyndelsen på hans væksteventyr i en af Danmarks dårligst stillede kommuner.

Martin Skibsteds satsning på Lolland er en tiltrængt saltvandsindsprøjtning, og vækstplanerne springer i øjnene, når de sammenholdes med den generelle udvikling i Danmarks udkantsområder.

Det etablerede erhvervsliv har i flere år nedlagt langt flere arbejdspladser i yderområderne end i byområderne, vandringen fra land til by er massiv, og indkomsterne stiger langsommere i landområderne end i resten af landet.

Nu viser en ny opgørelse fra Berlingske Research, at der også er betydeligt færre iværksættere i yderområderne. Sidste år lå antallet af iværksættere pr. 1.000 indbyggere f.eks. knap 30 procent lavere i Danmarks 29 udkantskommuner end i resten af landet.

Den nye opgørelse viser, at forskellen i iværksætteraktivitet mellem land og by er vokset, og en række eksperter mener, at tallene - kombineret med de øvrige nøgletal - vidner om de enorme udfordringer i landområderne.

»Vi ved, at udkantskommunerne i forvejen er hårdere ramt af tab af industriarbejdspladser end de større byer. Det gør det ekstra vigtigt, at der kommer et stort antal nyetablerede virksomheder, der kan tage over,« siger senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted, der har specialiseret sig i konjunkturvurderinger.

Nye tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser, at spændet i uddannelsesniveau mellem udkantsdanmark og byområderne er vokset de seneste år. I landets yderkommuner har blot 16,7 procent af befolkningen en videregående uddannelse, mens tallet i bykommunerne er 32,1 procent.

Det lave uddannelsesniveau er problematisk. Flere undersøgelser viser, at mange mindre virksomheder uden højtuddannede ville kunne skabe merværdi ved at ansætte højtuddannet arbejdskraft.

Selv om nøgletallene peger i den forkerte retning for Lolland og resten af udkantsdanmark, er der fortsat mange ildsjæle, som ser muligheder i yderområderne. Martin Skibsted er eksempelvis overbevist om, at Lolland-Falster er undervurderet

»Området har været talt ned igen og igen. Men tænk på at der om blot ti år er en fast forbindelse til Tyskland. Lolland-Falster bliver simpelthen forbindelsen mellem Nordeuropa og Skandinavien. Det er en appelsin i turbanen på området - der i øvrigt i forvejen har et kæmpepotentiale, netop fordi det har været så undervurderet,« siger han.

Berlingske Business vil i de kommende uger beskrive udfordringerne i de danske udkantsområder og gå tæt på nogle af de mønsterbrydere, der har formået at skabe vækst i disse områder.