Demonstration efter Spotifys trussel om at forlade Sverige

Streaminggigantens grundlæggere klager over svære forhold for iværksættere. Derfor har teknologiverdenen indkaldt til demonstration foran Riksdagen for at råbe politikerne op.

Spotifys topchef og medstifter, Daniel Ek, truer med at flytte sine investeringer ud af Sverige, fordi politikerne lægger iværksættere så mange hindringer i vejen. Arkivfoto: Don Emmert, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

Den svenske streaminggigant Spotifys trussel om at forlade Sverige fører nu til en demonstration foran den svenske Riksdagen for at presse politikerne til at gøre mere for iværksættere.

De to stiftere af verdens største streamingtjeneste, Daniel Ek og Martin Lorentzon, skrev tirsdag i en debatartikel, at »den samfundsøkonomiske nytteværdi« af at have selskaber som Spotify, Skype, King og Mojang, som alle er svenske af oprindelige, »kan ikke undervurderes«.

Men det er svært at skaffe plads til virksomheder i byerne, det er svært at skaffe programmører fra universiteter og højskoler, og beskatningen af personalegoder lægger en dæmper i vejen for, at Spotify kan vokse. Dermed risikerer tusinder af jobs at forsvinde fra Sverige.

Demonstration 11. maj

»Det er for os at se galt, at Europa, som har en større befolkning end USA, ikke har et eneste selskab, som kan måle sig med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon og de andre amerikanske store virksomheder. Vi skal vise, at det er muligt! Vi tvinges derfor nu til at konstatere, at hvis der ikke sker forandringer, så må vi overveje at ekspandere mere i andre lande end i Sverige,« konstaterede de.

Spotifys udmelding har straks ført til indkaldelse af en demonstration foran Riksdagen. Organisationen Sthlm Tech, som omfatter meget af teknologiverdenen, har 11. maj indkaldt til demonstrationen for at få bedre vilkår for iværksættere i SVerige.

»I stedet for at flytte til London, New York eller Berlin burde vi alle gå sammen om at sende et budskab, som de (politikerne, red.) ikke kan ignorere... Vi vil blive i Sverige!« skriver arrangørerne ifølge Dagens Industri på Facebook.