Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Bur alle partilederne inde i et rum. Få dem til at blive enige om, at Danmark vil satse på en digital fremtid med virksomheder, der forstår at arbejde på tværs af landegrænserne, uanset hvem der sidder i spidsen for regeringen. Og arbejd så baglæns og find ud af, hvad der skal til for at nå målet - ligesom Sverige og Finland har gjort det.
Sådan lyder internetgiganten Googles nordiske direktør, Peter Friis' enkle opskrift på, hvordan Danmark og danske virksomheder bliver digitale vindere.
»Jeg drømmer om, at de fem-seks-syv partiformænd sætter sig ind i et lukket lokale og beslutter, at »det dér digitale« nok ikke går væk, at der derfor skal satser på mere uddannelse, at der måske skal ses på noget med skatten, og så bliver enige om, at uanset hvem der bestemmer, så skal det gøres, og ingen piller ved det. Så sætter de en ambitiøs målsætning og regner derefter baglæns. Det handler om at træffe beslutningerne - så er det heller ikke sværere. Derefter er det bare logistik og ikke raketvidenskab. Lad os dog vinde en digital, olympisk medalje,« siger Peter Friis til Berlingske.
Det er i Sverige, at det sker...
Han startede i 2005 Google i Danmark sammen med en kompagnon og blev sidste år udnævnt til Googles direktør for Norden og Benelux-landene.
»Der er et helt andet fokus på dette i Sverige og især Finland. Der en bevidsthed, også politisk, og en ambition, som vi ikke ser i Danmark. Fortællingerne skabt af svenske virksomheder som Spotify, Skype og Hennes & Mauritz forstærkes intelligent og skaber »den næste ting«. Google har åbnet et universitet i Sverige, fordi der er flere, bedre og mere ambitiøse virksomheder og i yderste potens politikere. Vi tror simpelt hen på, at det er dér, det sker. Det kan Danmark også: Find noget, der fungerer, og forstærk det!« lyder opfordringen fra Peter Friis.
Google holdt mandag sammen med bl.a. Københavns Kommune, arbejdsløshedskassen for selvstændige ASE, revisions- og konsulenthuset PricewaterhouseCoopers og Erhvervsstyrelsen i Øksnehallen i København det første af seks møder landet over, hvor 1.500 repræsentanter for små og mellemstore, danske virksomheder fik et kærligt skub i ryggen og en utvetydig opfordring til at gøre noget - nu.
Alle virksomheder konkurrerer med alle i hele verden
»Vi står lige midt i den måske største forandring i moderne tid. Alle kan handle med hvem som helst hvor som helst. Alle er nu i konkurrence med alle virksomheder i verden. 82 procent af alle danskere handler rutinemæssigt online hver uge, men hver gang de besøger en dansk virksomhed, går fire til udenlandske. Kun 25 procent af de små og mellemstore danske virksomheder bruger nettet til andet end det helt basale, og hvis I ikke er gode online, vil jeres kunder gå andre steder hen,« sagde Peter Friis til forsamlingen.
Han slog fast, at opgaven for hver dag bliver sværere og sværere, men at der er masser af ressourcer og virksomheder klar til at hjælpe og rådgive. Senest åbnede Google mandag den formentlig største, digitale og gratis e-læringsplatform med 90 videoer, som forklarer, hvordan man får en hjemmeside, bruger e-mail til markedsføring, lander højere på søgemaskinernes resultatlister o.s.v.
»Det er ikke kun jeres overlevelse, der er på spil - det er Danmarks. Hvis handelen flytter udenlands, flytter skatteindtægterne og arbejdspladserne med. Så kom i gang! I dag er den mindst komplekse dag i resten af vores liv,« lød Peter Friis' opfordring.
Der er intet alternativ
Over for Berlingske uddyber han udfordringerne.
»Vi har levet rigtigt højt på i lang tid, at Danmark for nogle år siden stadig var det mest digitale land i verden - ligesom vi engang vandt EM i fodbold. Nu er vi faldet til en 15.-18.-plads og har sovet tornerosesøvn. Har vi noget alternativ? Skal vi ikke leve af smarte, dygtige virksomheder, som tiltrækker fremmed kapital, og etablere virksomheder, som bliver i Danmark og ikke rykker ud? Det skorter ikke på rapporter m.m., men de peger alle på problemet og er stoppet ved løsningen. Selv om der ikke findes en gylden sandhed, er man på tværs af det plitiske system nødt til at have samme dagsorden og gøre noget, uanset hvem der sidder i regering,« fastslår Peter Friis.
Han fremhæver, hvordan Irland f.eks. betaler virksomhederne penge for at digitalisere, mens andre lande giver gode skattevilkår, indtil virksomheden når en vis størrelse.
»80 procent af alle virksomheder, som dør inden for de første tre år, kan ikke få økonomien til at hænge sammen. Vi skal ud i nærområderne, ud i kommunerne og give folk - ja! - et stykke papir med de råd, som de skal forholde sig til. 20-28 procent af al vækst i Vesteuropa er de seneste fem år en afledt følge af digitalisering. Digitalisering vil spille en helt afgørende rolle for fremtidens vækst. Hvis vi alene kan lukke den negative e-handelsbalance, vil det give Danmark en stor håndfuld milliarder. Hvis vi så oven i købet kan tage vores rette andel af markedet, taler vi måske hundreder af milliarder af kroner. De lande, der overhaler os, venter ikke på, at alt er perfekt. Det er et digitalt udskilningsløb, der er i gang. Alle virksomheder er takket være nettet pludselig i global konkurrence, og vi kan ikke sidde stille og vente på, at tingene udvikler sig,« siger Google-direktøren.
Sverige er lysår foran
Han mener, at danskerne er for dårlige til at tage risici.
»Vi har ingen danske »unicorns« (enhjørninge - et begreb for iværksættervirksomheder, der er en milliard dollars værd, red.) i Danmark lige nu. Sverige, Norge og Finland har masser. Og de, der potentielt kunne være det, er her ikke længere. Tænk på Zendesk, Tradeshift m.fl. De kan ikke skaffe arbejdskraften, skatte- og lovmæssigt er det svært at få vækst her, selv om adgangen til kapital faktisk er OK men sjældent har en globaliseringsmodel med. Så det er intet under, at de, der indimellem popper op og har udsyn, gør noget andet og rykker udenlands. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi får trukket potentielle »unicorns« hjem og ikke trækker pengene ud af dem, lige så snart de begynder at få en forretning op at stå,« siger Peter Friis.
Han mener, at Sveriges nylancerede digitaliseringsplan er »lysår foran, hvad man ser i Danmark«.
»Vi spiller simpelt hen på to forskellige baner. Jeg kan derfor ikke se noget alternativ til, at Danmark får sat fokus på udfordringerne og får truffet beslutningerne,« siger Google-direktøren.
Han medgiver, at Google selv er blevet båret frem, fordi man ramte det rigtige tidspunkt med et produkt, som folk havde behov for, nemlig søgemaskinen.
»Men Google var også dygtige, fordi man var stålsat. I Google taler man netop om, at man skal gøre dette eller dette, fordi det er svært. Så er der nemlig ikke så mange andre, der gør det, og hvis det lykkes, står man stærkt.«
Læs mere: Googles nye, gratis undervisningssted med videoklip på dansk