De fleste klarer sig uden TV-boksen

Langt de fleste kunder hos landets største kabel-TV-selskab ser fjernsyn uden at betale ekstra for en boks med tillægsfunktioner. Men YouSee fortryder ikke, at de slap TV-signalerne fri for halvandet år siden.

Vicedirektør i YouSee, Ulf Lund, medgiver, at ikke mange betaler for ekstrafunktionerne men forventer alligevel, at det ændrer sig efterhånden. Foto: Uffe Weng, YouSee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig forsvindende få, der vil betale for adgang til forskellige ekstrafunktioner som at kunne starte en direkte udsendelse forfra undervejs eller tilgå TV-arkivet hos landets største kabel-TV-selskab. De fleste er godt tilfredse med, at det for halvandet år siden blev muligt at slippe for den ekstra omformerboks i stuen.

Det TDC-ejede YouSee fortsætter med at få flere kunder og nåede med udgangen af 2010 op på 1,4 millioner kundeforhold. Kikker man på, hvad kunderne vælger, kan de 1,1 millioner nøjes med grundløsningen, hvor man blot får leveret sine TV-kanaler og - siden september 2009 - kan se dem uden at skulle investere i en særlig YouSee-boks.

Godt tilfreds alligevel

Kun 160.000 har valgt det såkaldte YouSee Plus-abonnement, hvor boksen giver adgang til blandt andet Start Forfra-funktionen, 30 dages TV-arkiv med udsendelserne fra Danmarks Radio og mulighed for at købe ekstra kanaler mere frit.

For vicedirektør i YouSee, Ulf Lund, ser billedet dog anderledes ud.

»De 160.000 er antallet af programkort og siger ikke så meget om, hvor mange Plus-kunder vi har. Antallet af bokskunder er steget rigtigt pænt i 2010,« siger han.

Men antallet er fortsat forsvindende lille i forhold til, hvor mange der vælger at se fjernsyn uden boksen.

»Det er rigtigt. Langt de fleste modtager TV uden boksen. Men 2010 har været lidt af et gennembrudsår på boksområdet med en vækst på 50 procent. Og det er de kunder, som vi på sigt synes er spændende, fordi de lejer film, bruger TV-arkivet m.m. Selvfølgelig er stigningen fra et lille udgangspunkt, men de 160.000 er fire gange så højt som for fem år siden, og underliggende er det interessant, at folk i stigende omfang lejer film,« siger Ulf Lund.

YouSee udlejede næsten en million film i sin Cinema-tjeneste i 2010 mod 300.000 i 2009 og 100.000 i 2008.

Fortryder ikke

»Hvis vi kan holde stigningstakten, kan vi godt sige, at der er gået hul på ketchupflasken. Digital-TV betyder jo ikke nødvendigvis mere TV, men at man er fri af tid og programlægningen og kan få tingene, når man ønsker det,« siger han.

Så I ærgrer jer ikke over, at I fjernede kodesignalet og gjorde det frit at modtage kanalerne uden boks?

»Bestemt ikke. Trods den øgede konkurrence er kundeudviklingen på YouSee Clear (grundproduktet uden boks, red.) øget. Det er meget værd,« siger vicedirektøren.

Det er ud fra betragtningen, at når kunden først er i hus, er det nemmere at sælge ham/hende noget mere?

»Ja, men beslutningen har også gjort det nemmere at kommunikere til kunderne, hvad vi tilbyder. Andelen af Plus-kunder vil aldrig nå mere end halvdelen af de kunder, der har boks, men andelen vil blive markant større end i dag,« siger Ulf Lund.