YouSee kravler ind på TV-skærmen med lejefilm

Det TDC-ejede YouSee kan pludselig leje film ud til også den anden halvdel af de danske husstande, der slet ikke har et YouSee-kabel i nærheden. Senere kommer TV-kanaler, TV-arkiv med mere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største kabel-TV-selskab gør klar til at lægge arm med nye måder at levere TV til danskerne på uden om de traditionelle TV-distributionskanaler.

Det sker, når det TDC-ejede YouSee (tidligere TDC Kabel-TV) i marts begynder at leje film ud gennem den netbutik, som alle nyere fladskærme af mærket Samsung har indbygget. Sydkoreanske Samsung er det bedst sælgende TV-mærke i Danmark, og dermed begynder YouSee at kunne betjene kunder uden for sit eget net med det, der på kort tid er blevet Danmarks største filmudlejningstjeneste. Det ligger i kortene, at YouSee senere vil tilbyde TV-programmer fra sin net-TV-pakke, som man i dag kan bruge eller købe sig dagsadgang til fra en almindelig computer.

Små forventninger - lige nu

»Net-TV er en trussel mod vor grundeksistens. Vi er bevidste om, at det kan fjerne omsætning fra os, men tager det relativt roligt, for det er samtidig en mulighed for os. Vi vender truslen 180 grader og bruger i stedet samme teknik til at distribuere indhold til folk, der ikke har et COAX-kabel (kabel til TV-signaler, red.) i gaden,« siger udviklingsdirektør hos YouSee, Anders Blauenfeldt.

Alle store TV-producenter satser i år på, hvad de kalder smart-TV, Internet@TV, net-TV eller Internet-TV afhængigt af mærket. Teknikerne kalder det »Over the top« (OTT), altså ekstra funktioner, som kommer ud over, hvad en fladskærm normalt bringer.

Internet-TV svarer til de avancerede mobiltelefoners onlinebutikker, hvor man kan hente småprogrammer, nu til TV-skærmen, som kobles på nettet. Endnu er det yderst småt med tilbuddene, men det vil ifølge alle solemærker (og TV-mærker) ændre sig markant i år, hvor der i Danmark sælges tæt på 2.000 fladskærmsfjernsyn om dagen.

YouSee, som har næsten 1,2 millioner kunder, bliver det første kabel-TV-selskab, som lejer film ud direkte til TV-skærmen på denne måde. Miniprogrammet skal hentes til Samsung-fjernsynet. Derefter kan man, også som ikke-YouSee-kunde, blade blandt de godt 1.300 film og leje dem for 19-39 kroner. Alt foregår via internetforbindelsen, og selv på en stor 55-tommerskærm står billedet og lyden klart og bedre end på en PC på en internetforbindelse på to megabit i sekundet, hvilket er minimum, selv om filmene ikke leveres i HD-kvalitet, da dette kræver forbindelser på mindst fem megabit. Lyden er også blot normal stereolyd, ikke surround sound.

»Forventningen på kort sigt er meget lille men på lang sigt meget stor. Markedet er endnu lidt umodent men er dog ude over pilotstadiet. Det er vanvittigt vigtigt for os at få erfaring med dette. YouSee Cinema er nu den største videoudlejningsbutik på nettet i Danmark, og vil vi fastholde positionen, kræver det, at vi omfavner nye apparater. Vi tror, at vi har styrken, ligesom vi har rettighederne med filmdistributørerne på plads,« siger Anders Blauenfeldt og hentyder både til store fladskærme og små mobiltelefoner som kommende »mål«.

YouSee forhandler med »stort set« alle fladskærmsproducenter, som hver har deres onlinebutik med hver deres teknologi, men Samsung kom først, fordi Samsung er størst.

En TV-revolution

LG Electronics, som i Danmark - endnu - er nummer 4 på TV-salgslisten, gør klar til det store gennembrud for internet-TV-mulighederne og er en af dem, som også snart vil have et YouSee-ikon på TV-skærmen. For det skal nemlig være lokalt, nordisk og velkendt indhold, hvis der for alvor skal ske et gennembrud.

»Smarte TV-apparater vil revolutionere TV, som de smarte telefoner gjorde det på mobilområdet. Vinderen bliver den, der har den bedste brugerflade. For den smarte teknologi er ikke længere kompliceret at bruge,« siger den administrerende direktør for LG i Norden, Bjørn Ove Drabløs.

YouSees udviklingsdirektør betragter da også filmudlejningen som blot første skridt.

»Det langsigtede perspektiv er naturligvis TV-distribution med tidsskiftet TV, Start forfra-funktion og adgang til TV-arkiver, som vi i dag tilbyder YouSee-kunderne. Langsigtet vil man også kunne gemme personlige optagelser på nettet,« siger Anders Blauenfeldt.

De eksisterende ekstrafunktioner kræver dog, at kunderne har en særlig, løs omformerboks, hvorimod YouSee-kunder siden september 2009 ikke har behøvet boksen, hvis de blot ville se TV på deres fladskærm. B