Danske virksomheder vil kunne vaccinere mod H1N1

Det er kun et spørgsmål om tid, før influenzavaccinen bliver kommercielt tilgængelig. Danske Lægers Vaccinations Service regner med at kunne sætte den til salg tidligst i slutningen af 2009.

Læs mere
Fold sammen
Siden det kom frem, at de danske sundhedsmyndigheder udelukkende ville indkøbe influencavaccine til at sikre en tredjedel af befolkningen, har landets største vaccinationsfirma, Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS), undersøgt mulighederne for kommercielt indkøb og salg af medicinen. De er stadig i gang med at afsøge markedet, men bestyrelsesformand Karsten Østergaard fortæller til Berlingske Tidende, at de nu er overbeviste om, at vaccinen bliver kommercielt tilgængelig.

»Jeg er lige kommet ud af et møde med en af de største medicinalproducenter i verden, og jeg har fået at vide, at det ikke er et spørgsmål, om de kan levere, men hvornår de kan levere. Så snart medicinalproducenterne har produceret færdig til de statslige ordrer, så vil de sælge til alle, der vil købe,« siger han og fortæller endvidere, at de i bedste fald kan sætte vaccinen til salg i slutningen af året. Realistisk i starten af det nye år.

Medicinalproducenter fralægger sig ansvar
De danske sundhedsmyndigheder regner med at kunne påbegynde vaccineringen i slutningen af oktober, hvorefter myndighederne sandsynligvis vil modtage 110.000 doser ugentligt, indtil alle 3,1 millioner doser er leveret, fortæller overlæge ved Statens Serum Institut, Steffen Glismann.

»En ting er at få leveret vaccinen. Vi afventer selvfølgelig også godkendelsen af vaccinen, inden den vil blive brugt. Men den regner vi også med at få i løbet af oktober, så i slutningen af oktober vil jeg tro, at vi kan begynde at anvende vaccinen.«

Overlæge Steffen Glinsmann har dog vanskeligt ved at se et kommercielt salg af influenzavaccinen til virksomheder og privatpersoner, da medicinalproducenterne har fralagt sig produktansvaret i forbindelse med denne specifikke pandemivaccine. Bestyrelsesformand Karsten Østergaard ser dog ikke noget problem i dette.

»Ingen af de producenter, som vi har talt med, har nævnt noget om at fralægge sig deres produktansvar. Vaccineproducenterne har haft held med at indgå en aftale med staterne, således at skulle de blive sagsøgt og tabe retssager, så kan de sende eventuelle erstatningskrav videre til staterne. Det indgår ikke i de forhandlinger, vi er i gang med,« siger han og forklarer endvidere, at på det tidspunkt, hvor de kommer til at stå med vaccinen, har millionvis af risikopatienter modtaget den, så eventuelle bivirkninger skulle gerne være kortlagt.

Danske Lægers Vaccinations Service regner med, at prisen på influenzavaccinen, der skal gives over to omgange, i alt kommer til at være omkring 450 kroner, og Karsten Østergaard fortæller afslutningsvist, at de får daglige henvendelser fra interesserede kunder.