Danske Bank har større nedskrivninger end forventet

På trods af højere nedskrivninger end forventet rammer Danske Bank analytikernes forventninger. Højere handelsindtægter er redningen. (Opdateret 9:31)

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat nedskrivninger på udlån, der trækker røde streger i Danske Banks regnskab. Det viser det netop præsenterede regnskab for årets første kvartal.

Danske Bank tjener 1, 5 mia. kroner før skat. Inden regnskabets aflæggelse lød estimatet på resultatet før skat på 1.546 mio. kr. Resultatet lå dermed lige på analytikernes forventninger og højere end resultatet i samme periode sidste år, hvor Danske Bank fik 1.391 mio. kr. i kassen.

”Udviklingen i forretningen er samlet set positiv. I Danmark og på de fleste af koncernens øvrige markeder har vi oplevet forbedrede makroøkonomiske forhold. Det betyder blandt andet, at nedskrivningerne fortsat er faldende. I Irland er betingelserne dog stadig meget vanskelige,” lyder det fra ordførende direktør Peter Straarup i en kommentar til regnskabet.

Nedskrivningerne falder fortsat

Selvom nedskrivningerne er højere end forventet, er det denne problempost, der får Danske Bank til at komme bedre ud af kvartalet end sidste år. For et år siden lå posten på 4,2 mia. kr., og i år ligger denne post på 2, 8 mia. kr. Et fald på 34 procent i forhold til første kvartal 2010.

"De lavere nedskrivninger afspejlede især et fald i Danmark og Baltikum. Irland var fortsat påvirket af svære økonomiske vilkår. Af nedskrivningerne udgjorde 1,6 mia. kr. nedskrivninger på små og mellemstore virksomheder," skriver banken i en kommentar til regnskabet.

Analytikerne havde forventet nedskrivninger for 2,4 mia. kr.

Handelsindtægter redder resultatet

Det er bankens handelsindtægter, der betyder, at banken trods højere nedskrivninger end forventet fortsat rammer analytikernes forventninger. 

Danske Bank tjener nemlig 2.9 mia. kr. i handelsindtægter i årets første kvartal - og det er hele 1,2 mia. kr. mere, end analytikerne havde forventet.

”Der har været gode markedsbetingelser, og samtidig har mange af vores kunder ønsket at sikre sig – at lave det, der hedder en ”hedge” på udenlandsk. Vores markedsaktiviteter har samtidig også haft god indtjening,” siger Peter Straarup til business.dk

Lavere indtægter

Det betyder også, at resultatet skjuler en negativ udvikling i både nettorenteindtægter og omkostninger i forhold til samme periode sidste år.

"Indtægterne udgjorde 11,7 mia. kr. og faldt 3 pct. sammenlignet med første kvartal 2010. Nettorenteindtægterne faldt som forventet sammenlignet med samme periode sidste år," skriver Danske Bank selv i regnskabet.

Også omkostningerne steg - ganske som analytikerne havde forventet.

"Omkostningerne steg med 14 pct. i forhold til første kvartal sidste år. Det skyldtes primært engangsforhold, herunder skønnet omkostning på 850 mio. kr. til Indskydergarantifonden efter Amagerbanken A/S’ konkurs," skriver banken i regnskabet.