Dansk statsfond ser stort potentiale i Ukraine

I det kriseramte Ukraine er svinekød en stor mangelvare og priserne høje. I den danske statslige investeringsfond, IFU, ser direktør Lisbeth Erlands et stort potentiale for investeringer i landbrugsproduktion i Ukraine.

I det kriseramte Ukraine er svinekød en stor mangelvare og priserne høje. I den danske statslige investeringsfond, IFU, ser direktør Lisbeth Erlands et stort potentiale for investeringer i landbrugsproduktion i Ukraine. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den danske statslige investeringsfond, IFU, Investeringsfonden for udviklingslande, ser man både med glæde og bekymring på resultaterne og udsigterne for danske svinefarmere i Ukraine.

Fonden har skudt 110 mio. i aktier og lån i danske virksomheder i landet. En del af pengene er skudt i syv danske landbrugsvirksomheder. Der er altovervejende tale om svineproduktion og i mindre grad om produktion af mælk. IFU har således skudt i alt 25 mio. kr. i aktier og lån i Danosha.

Lisbeth Erlands, investeringsdirektør i investeringsfonden, er enig med Tom Axelgaard fra landbrugsselskabet Danoshas moderselskab Axzon i, at priserne på svinekød i Ukraine er ganske fine.

»Det skyldes, at svinekød er en mangelvare. Landbrugsselskaberne må godt nok importere gødning og mineraler til foder fra Vesteuropa, så omkostningerne til at producere svin i Ukraine stiger, da det er dyrere at importere råvarer og tage lån i dollars eller euro. Men danske farmere tjener gode penge på at producere svin i Ukraine,« siger Lisbeth Erlands.

IFU-direktøren slår ved samme lejlighed fast, at der er et enormt potentiale for investeringer i landbrugsproduktion i Ukraine, der en gang var Sovjetunionens kornkammer. Efter kæmpeunionens sammenbrud i 1991 og fødslen af Rusland, er produktionen i Ukraine faldet voldsomt.

Men IFU er alligevel lidt bekymrede for danske investorer.

»Vi er selvfølgelig bekymrede for, at de likviditetsmæssigt er lidt sårbare i øjeblikket, da det er svært at finansiere nye investeringer. Men så længe driften går fornuftigt, er der ingen grund til den helt store bekymring,« siger Lisbeth Erlands.

I Investeringsfonden for Udviklingslandene holder man vågent øje med, om de høje priser på svinekød kan fortsætte.

»På et eller andet tidspunkt må ukrainernes købekraft jo falde. Vi har jo set, at salget af kyllingekød, der er billigere end svinekød, stiger voldsomt i landet. Bliver den økonomiske udvikling i Ukraine forværret yderligere, vil det med tiden gå ud over salget og priserne på svinekød. Bunden kan meget hurtigt gå ud af tingene, og forbrugernes købekraft falde, men lige nu er vi ikke bekymrede,« siger Lisbeth Erlands fra den danske statslige IFU.