Formuen skudt i sænk for Ukraines rigeste mand

Ukraines rigeste mand, Rinat Akhmetov, var tidligere konge over det østlige Ukraine. Formuen skrumper markant i takt med, at den væbnede konflikt fortsætter i regionen.

Rinat Akhmetov ejer blandt andet den ukrainske fodboldklub Shaktar Donetsk, der dog i øjeblikket må spille sine hjemmekampe i Lviv godt 600 kilometer fra Donetsk på grund af urolighederne i Donbass-regionen. Arkivfoto: Alexander Khudoteply Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er en mand med flere ansigter og mange økonomiske interesser, ukraineren Rinat Akhmetov. Hans mor var butiksassistent og faren minearbejder. Begge forældre var muslimske tatarer, der er en etnisk minoritet i Ukraine.

Før konflikten mellem Ukraine og Rusland toppede Rinat Akhmetovs formue med 22,4 milliarder dollar. Siden har Ukraines rigeste mand mistet meget af sin rigdom, og i dag er hans imperium ifølge Bloombergs indeks over milliardærer verden over skrumpet ind til 8,4 milliarder dollar eller 59 milliarder kr.

Han er en af de ukrainske oligarker, der har opereret i de dele af Østukraine, som har været en slagmark mellem prorussiske rebeller og hærenheder, der er loyale over for regeringen i Kiev.

Et af hans kriseramte firmaer, energiselskabet DTEK, har i øjeblikket svært ved at betale sin gæld. Det risikerer at gå ud over Danmarks statslige Eksport Kredit Fonden, EKF, der har engageret sig i Rinat Akhmetovs vindmølle­projekter i det østlige Ukraine. EKF gav for et par år siden DTEK to garantier på næsten 1,8 milliarder kroner til køb af vindmøller fra danske Vestas til to mølleparker i det sydlige Ukraine. På et udestående på trekvart milliard kroner på engagementerne har eksportkreditfonden hensat et pænt stort trecifret millionbeløb til et potentielt tab.

En overgang spillede Akhmetov på flere heste i det spegede spil i Ukraine og undgik at blande sig i konflikten i den østlige del af landet. Erhvervsmanden, der længe kørte Donbass-regionen som sit eget feudale rige og var konge over den østlige del af landet, udsendte i maj 2014 en video. Manden, der tidligere kontrollerede den lukrative mineindustri, kritiserede med en rystende og følelsesladet stemme de separatistiske ledere af selvudråbte »Donetsk Folkerepublik«. De havde kun lavet kaos og kæmpet mod Donbass, sagde han.

Folk som Akhmetov grundlagde deres formuer i 1990erne og de tidlige 00ere. Han var god til at pleje sine relationer til den politiske elite med den tidligere præsident Janukovitj i spidsen. Akhmetov var en af de driftige erhvervsfolk, der efter Sovjetunionens kollaps erhvervede statsejede virksomheder i Ukraine til en brøkdel af deres reelle værdi. Det skete ofte ved hjælp af tvang eller vold.

Højtstående ukrainske em-bedsmænd beskylder i dag Akhmetov for at have støttet oprørerne i det østlige Ukraine, der kæmper mod Ukraines hær, og nogle politikere advokerer for at beslaglægge de aktiver, han fik i Janukovitjs regeringstid.

Selv om Rinat Akhmetov fortsat er Ukraines rigeste mand, har han ifølge Volodomyr Fesonko, der driver et politisk analysecenter i Kiev, mistet sin status som oligarken, der kan påvirke situationen i det politisk ustabile østlige Ukraine, skriver Bloomberg.