Danmark har flest smartphones i hele verden

Ny verdensrekord til danskerne, der ligesom nordmænd og svenskere elsker ny teknologi.

Danskerne elsker smartphones og indtager nu førstepladsen på verdensranglisten. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er det land i verden, hvor flest har en smartphonetelefon.

77,3 procent af danskerne bruger nu det, der reelt er en lommecomputer med forbindelse til mobilnettet, viser friske tal fra analysefirmaet eMarketer. Dermed slår vi også nordmændene og svenskerne, der med henholdvis 75,6 og 73,7 procent »kun« kan mønstre en tredje- og fjerdeplads på verdensranglisten. Taiwan klemmer sig ind på andenpladsen med 75,8 procent, mens Singapore lukker top 5-listen med 73 procent.

Glade for ny teknologi

Norden er kendt for sin høje beredvillighed til at tage ny teknologi til sig, ofte på nyskabende måder. Smartphonen er ingen undtagelse, og det vækker opsigt ude i verden, hvordan vi køber ind og bruger MobilePay fra mobiltelefonen.

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, blev der i Danmark i 1. halvår af 2017 solgt 1.134.600 smartphones mod blot 52.700 »gammeldags« telefoner.

På verdensplan bruger næsten en tredjedel af befolkningen - svarende til 2,39 milliarder mennesker - en smartphone. Det ventes at ville vokse til 40 procent i 2021.

Mobilkongen blev vippet af pinden

Smartphonen fik sit gennembrud, da Apple i 2007 fremviste sin første iPhone - der i øvrigt aldrig nåede til Danmark. Andre mobilproducenter havde før da fremstillet telefoner til arbejdsopgaver, men Apple nydefinerede, hvad telefonen kunne bruges til, og indførte begrebet applikationer, bedre kendt i dag som apps.

Apple tog samtidig de etablerede mobilproducenter på sengen. Nokia var dengang mobilkongen, men finnerne formåede ikke at klare omstillingen og blev overhalet indenom af især Samsung, som på relativt kort tid formåede at bide sig fast i haserne på Apple og i dag er verdens største mobilproducent. Samsung sidder i dag på 22,3 procent af det globale smartphonesalg, hvor Apple har bemægtiget sig 12,5 procent men pustes i nakken af kinesiske Huawei, der rykker frem med rekordfart og nu er oppe på 10,5 procent af verdensmarkedet, viser de seneste tal fra analysehuset IDC.

Hvor smartphoneudbredelsen og -brugen vokser støt, forventer eMarketer, at brugen af tavle-PCer som Apples iPad og Samsungs Galaxy Tab i år for første gang vil falde på verdensplan. 32,9 procent af internetbrugerne verden over vil i år bruge en tavlecomputer, hvor det i 2016 var 33,2 procent.