Chr. Hansen i stort amerikansk opkøb

Ingrediensproducenten Chr. Hansen køber amerikansk selskab for knap 1,3 mia. kr., og sløjfer i den forbindelse udbytte- og tilbagekøbsprogram for 2015/2016.

Cees de Jong, CEO Chr. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chr. Hansen har indgået aftale om køb af amerikanske NPC Physiology Holding og Guardian Food for 185 mio. dollar, eller næsten 1,3 mia. kr. Sælger er Halifax Group-selskabet NPC Guardian Holding.

Opkøbet finansieres af ingredienskoncernens egne midler og eksisterende kreditfaciliteter, men betyder, at udbyttet sløjfes, ligesom bestyrelsen heller ikke agter at gennemføre aktietilbagekøb i 2015/16, oplyser Chr. Hansen i en meddelelse.

Med købet udvider Chr. Hansen sin forretning inden for mikrobielle løsninger til husdyrindustrien.

NPC omsatte sidste år for 41 mio. dollar og nåede et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 10 mio. dollar.

Købsprisen, der er udregnet inklusive gæld, svarer til 15,9 gange driftsresultatet baseret på estimater for hele 2016 før indregning af synergier.

»En af ambitionerne i vores Natures No. 1 strategi er at udvide vores nuværende forretning inden for mikrobielle løsninger til animal health. Med dette opkøb udvider vi vores platform inden for probiotika, som hjælper landmændene med at forbedre produktiviteten og sundheden for deres dyr ad naturlig vej«, siger Cees de Jong, administrerende direktør i Chr. Hansen, ifølge meddelelsen.

Købet supplerer Chr. Hansens nuværende forretning inden for mikrobielle løsninger til den amerikanske husdyrindustri, idet selskabet får adgang til kødkvægssegmentet.

Dermed giver opkøbet også anledning til flere synergier, oplyser ingredienskoncernen. Det gælder eksempelvis muligheden for krydssalg, forbedring af supply chain samt innovation.

Synergierne ventes opnået inden for de kommende to år.

Forventningerne til indeværende regnskabsår 2015/16 om en organisk vækst på 8-10 pct. og en EBIT-margin på over 27,1 pct. påvirkes ikke af købet.

Cirka 6 mio. euro i engangsomkostninger i forbindelse med transaktionen indregnes dog under særlige poster i 2015/16. I 2016/17 ventes opkøbet at bidrage positivt til Chr. Hansens resultatet per aktie.

Opkøbet af NPC er afhængig af relevante myndighedsgodkendelser og ventes afsluttet i første kvartal af 2016.