Chr. Hansen har kørt sin indtjeningsmaskine i stilling

Aktiemarkedet danser omkring Chr. Hansen, efter at selskabets årsregnskab overraskede positivt. Regnskabsåret 2015-2016 lover endnu bedre.

Efter fremstillingen af bakterier på Chr. Hansens fabrik i Avedøre bliver de pakket og opbevaret i fryselagre ved minus 55 grader. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingrediensvirksomheden Chr. Hansens topchef, Cees de Jong, begynder nu for alvor at høste frugterne af de ændringer, han har gennemført, siden han tiltrådte for godt to år siden, og det bliver belønnet af aktiemarkedet. Chr. Hansen-aktien steg onsdag med 5,27 procent på Fondsbørsen i København, efter at selskabet havde fremlagt årsregnskab for det skæve regnskabsår 2014-2015.

Omsætningen steg mere end ventet og landede på 6,4 milliarder kroner. Det er 14 procent mere end i det foregående regnskabsår, hvis man måler i kroner, mens den organiske vækst lander på ti procent.

Overskudsgraden (EBIT) landede på 27,1 procent, hvilket er uændret i forhold til året før. Overskuddet efter skat blev på knap 1,25 milliarder kroner, og cirka halvdelen eller godt 600 millioner kroner ryger direkte ned i aktionærernes lommer i form af udbytte.

Samtidig lover Cees de Jong stabile, høje vækstrater. Den organiske vækst for hele koncernen bliver på otte til ti procent i det kommende regnskabsår, lyder prognosen, mens overskudsgraden bliver højere end de 27,1 procent, som Chr. Hansen har præsteret de seneste to år i træk.

Billedgalleri: Her gemmer de guldet hos Chr. Hansen

Chr. Hansens indtjeningsmaskine ligger først og fremmest i Avedøre og har form af en ny, stor produktionsfacilitet til fermentering, som med visse forsinkelser nu er kommet helt op at køre. Chr. Hansen er allerede i dag verdens største producent af bakterier, kulturer og enzymer til produktion af mejeri­varer og andre fødevarer.

»Den nye, store fermenteringstank er lige begyndt at bidrage positivt til indtjeningen. Vi har især set effekten i fjerde kvartal. Men hele det næste regnskabsår vil vi kunne se et stadigt større positivt bidrag i takt med, at vi får flyttet produktionen af flere af vores bakteriestrenge over på det store anlæg,« fortæller Cees de Jong.

Samtidig forventer Cees de Jong, at der nu er kommet styr på selskabets smertensbarn, Natural Color-divisionen, som sælger naturlige farvestoffer til fødevarer. Divisionens overskudsgrad har ikke imponeret og lå i 2014-2015 på otte procent, hvilket ifølge Cees de Jong ikke er tilfredsstillende.

Farvedivisionen er da også den afdeling i Chr. Hansen, hvor Cees de Jong er gået hårdest til makronerne, når det gælder ændringer. Den øverste ledelse i selskabet er blevet skiftet ud, og der er kommet større fokus på salg og ikke mindst indtjening.

»Målet er, at vi skal op på en overskudsgrad på 14-15 procent. Det når vi ikke næste år, men vi kommer til at se klare forbedringer,« siger Cees de Jong, der også har fået genetableret farvedivisionen i Kina, som ellers var sygnet helt hen.

TV: Chr. Hansen kommer ud af sit skæve regnskabsår i stor stil

 

Kina er i det hele taget et marked, der har Chr. Hansens særlige bevågenhed. Asien som helhed er det geografiske område, der i øjeblikket bidrager mindst til væksten, men det vil der blive lavet om på i den kommende tid, lover topchefen. Ud over farvedivisionen har Chr. Hansen også omorganiseret salget af kulturer og enzymer til den kinesiske mejeri­branche, som er blevet underlagt strenge kvalitetskrav efter flere fødevareskandaler.

Ændringerne medfører, at Chr. Hansen fremover vil arbejde tæt sammen med de store mejerigiganter i Kina om at udvikle nye produkter og forbedre produktionsprocessen, sådan som selskabet gør i resten af verden. Mens aktiemarkedet kvitterede for et godt årsregnskab og gode vækstudsigter i det kommende år, bliver stadigt flere analytikere tilbageholdende over for en anbefaling om at købe Chr. Hansen-aktien.

Prisen på aktien i forhold til selskabets indtjening (P/E) er simpelthen blevet for høj. Kun fire ud af 20 analytikere anbefaler ifølge Bloomberg at købe Chr. Hansen-aktier.

Én af de analytikere, der mener, det er bedst at sælge ud af sine Chr. Hansen-aktier, er Sydbanks Morten Imsgard, medmindre man er en meget langsigtet investor.

»På 6-12 måneders sigt har vi meget svært ved at se, hvad der skal løfte kursen markant fra det nuværende kursniveau. Vi fastholder på den baggrund vores salgsanbefaling,« skriver Morten Imsgard i en analyse. Chr. Hansens P/E ligger netop nu på 42,3 procent, hvilket er langt over andre populære børsnoterede danske selskaber. Novozymes P/E er således 32,9 og Coloplasts 30,9, mens Novo Nordisk ligger på 29,7.